Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

GMO mais op Hongaarse akkers gevonden

maisDinsdag 12 juli 2011 - Rond de 400 hectare aan Hongaarse mais is onlangs vernietigd omdat het om genetisch gemodificeerde mais bleek te gaan. In Hongarije is het verboden genetisch gemodificeerde gewassen (GMO) te telen. Volgens het Ministerie van Plattelandsontwikkeling is zowel bij Szigetvár, Szolnok, Létavértes en in de provincie Fejér mais vernietigd, er waren echter nog geen pollen verspreid.

Sinds het begin van dit jaar worden al controles gehouden en zaden onderzocht voordat ze de markt opkomen. Tijdens die controles zijn producten van Pioneer en Monsanto gevonden. Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen, dus Hongarije kan de import niet tegenhouden, maar controles in het land zelf zullen blijven worden uitgevoerd. Telers zijn zelf verantwoordelijk voor het checken van zaden voorafgaand aan aankoop. De getroffen agrariёrs zijn boos dat pas nu wordt gemeld wat er aan de hand is, het zaaiseizoen is over dus kunnen ze de velden niet opnieuw inzaaien. Het ziet er ook niet naar uit dat deze boeren schadeloos gesteld gaan worden omdat het bedrijf dat de zaden aan hen verkocht onder curatele staat en als de twee internationale zaadhandels de schade betalen, dat naar andere schuldeisers zal gaan.

Volgens de regionale radio MR6 in de provincie Baranya zijn twee grote internationale zaadhandels betrokken bij de zaak en hadden er wel duizenden hectaren in Hongarije met GMO zaad ingezaaid kunnen zijn. Het ziet er niet naar uit dat de boeren schadeloos gesteld kunnen worden omdat het bedrijf dat de zaden aan hen verkocht onder curatele staat. Als de twee internationale zaadhandels de schade al gaan betalen, dan gaat dat naar andere schuldeisers.

Update 14 juli 2011:

Dat radio MR6 gelijk had blijkt uit de nieuwe verklaring van het ministerie op donderdag. Minister Sándor Fazékas heeft laten weten dat er al 950 hectare met GMO mais is vernietigd en dat er op 2500 hectare GMO maiskorrels zijn gevonden.

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije