Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Werknemersverkeer nieuwe EU-lidstaten

Vrijdag 15 december 2006 - Voor werknemers uit de acht Midden- en Oost-Europese landen die in 2004 toetraden tot de EU zal naar alle waarschijnlijkheid de Nederlandse arbeidsmarkt op 1 maart 2007 open gaan. Voor de nieuw toetredende landen Roemenië en Bulgarije zal de Nederlands arbeidsmarkt vooralsnog gesloten blijven.

Werknemersverkeer nieuwe EU-lidstaten
Op 1 mei 2004 werden Polen en zeven andere Midden- en Oost-Europese landen lid van de Europese Unie (EU). Voor werknemers uit deze landen die in Nederland aan de slag willen, gaat er binnenkort iets veranderen. Op 1 januari 2007 treden Roemenië en Bulgarije toe tot de EU. Ook voor de Roemenen en Bulgaren worden er afspraken gemaakt over hun deelname aan de Nederlandse arbeidsmarkt. 

Toetreding Roemenië en Bulgarije
Wanneer de Roemenen en Bulgaren in januari lid worden van de EU gaan de Nederlandse grenzen voor hen niet automatisch open. In eerste instantie treedt een overgangsmaatregel in werking. Deze houdt in dat Nederlandse werkgevers eerst een tewerkstellingsvergunning moeten aanvragen als zij Roemeense of Bulgaarse werknemers in dienst willen nemen. 

De vergunning wordt pas afgegeven als er geen werknemers uit Nederlands of andere lidstaten beschikbaar zijn. Nederland is niet het enige land dat zo werkt: bijna alle oude EU-lidstaten voeren een dergelijke maatregel in. De regeling geldt in principe voor twee jaar.

Veranderingen nieuwe lidstaten
Voor werknemers uit de acht Midden- en Oost-Europese landen die in 2004 toetraden tot de EU geldt op dit moment deze zelfde regeling. Maar dat gaat veranderen. Staatssecretaris van Hoof van Sociale Zaken streeft er naar om per 1 januari 2007 vrije toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt te verlenen aan werknemers uit de nieuwe lidstaten. 

De invoering van dit beleid hangt van een aantal randvoorwaarden af (het ‘flankerende beleid’), zoals afspraken over huisvesting, arbeidsvoorwaarden en belastingen. De verwachting is dat het nog iets langer kan duren voordat alles geregeld is en het nieuwe beleid van vrij verkeer kan ingaan. Dat gebeurt waarschijnlijk per 1 maart 2007. 

>>>> Bron   www.tweedekamer.nl  

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije