Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Besluit regering: Op 1 mei 2007 grenzen open werknemers nieuwe EU-landen

Vrijdag 27 april 2007 -  Polen, Slowakije, Hongarije, Tsjechië, Slovenië, Estland, Letland en Litouwen. Dit heeft minister Donner (SZW) besloten. 

Het besluit staat op 27 april 2007 in de Staatscourant.
 
Werkgevers hoeven voortaan geen tewerkstellingsvergunning meer aan te vragen voor werknemers uit Polen en andere landen uit Midden- en Oost-Europa die op 1 mei 2004 toetraden tot de Europese Unie. 

Lees meer

Minister Donner wil vrij werknemersverkeer invoeren per 1 mei

Vrijdag 6 april 2007 - Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is voornemens per 1 mei 2007 de grenzen te openen voor werknemers uit Polen en andere landen uit Midden- en Oost-Europa die op 1 mei 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden. Verder uitstel is schadelijk voor het Nederlandse bedrijfsleven en kan de relaties met de betrokken lidstaten nadelig beïnvloeden. De afspraken om te bereiken dat werknemers uit de nieuwe lidstaten gelijk loon voor gelijk werk en verantwoorde huisvesting krijgen, zijn gemaakt. Dit schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees meer

Nederland klaar voor vrij verkeer werknemers

Woensdag 14 februari 2007 - Nederland kan per 1 maart 2007 de grenzen openen voor werknemers uit Polen en zeven andere nieuwe EU-landen. De situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt is zodanig dat dit gewenst is, vindt staatssecretaris Van Hoof. Dat schrijft staatssecretaris Van Hoof (SZW) in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees meer

Hongaarse bouwlieden klaar voor de Nederlandse markt?

MetselaarWoensdag 2 april 2008 - De grenzen voor Hongaarse werknemers zijn nu bijna een jaar open. Hongaren mogen overal in Europa zonder aanvullende vergunningen werken. Steeds meer bedrijven, zowel in Nederland als in Hongarije, willen zich richten op het bemiddelen van Hongaars bouwvakpersoneel naar Nederland.

Jacques Smits van Mansol is één van hen en vraagt zich openlijk af of de Hongaar wel klaar is om elders in Europa aan het werk te gaan. Jacques is zoals we dat noemen een ?ervaringsdeskundige?. Hij is getrouwd met een Hongaarse vrouw en probeert Hongaren in Nederland te laten werken voor Nederlandse bouwbedrijven, maar stuit steeds weer op de verschillen tussen de Hongaarse en de Nederlandse cultuur en mentaliteit.

Lees meer

Grenzen definitief open per 1 mei 2007 voor vrij werknemersverkeer!

Vrijdag 27 april 2007 – Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn plannen om de grenzen voor werknemers uit Midden en Oost Europa per 1 mei open te stellen. Naar verluidt wordt dit besluit vandaag in de Staatscourant gepubliceerd.
Hiermee komt een einde aan een lange periode van onduidelijkheid en onzekerheid over de vraag wanneer inwoners vanuit de nieuwe lidstaten in ons land mogen werken.

Grenzen voor Hongaarse werknemers nog niet open

Donderdag 8 maart 2007 - Nederland stelt naar verwachting in de loop van 2007 de grenzen open voor werknemers uit de nieuwe EU-landen in Midden- en Oost-Europa. Tot die tijd gelden er overgangsmaatregelen. In het voorjaar van 2007 neemt het parlement naar verwachting een beslissing over het openstellen van de grens voor werknemers uit Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Hongarije, Tsjechië, Polen en Slovenië. Dit betekent dat de grenzen nog niet zijn opengesteld op 1 maart 2007.

Lees meer

Hongaarse bouwvakkers aan het werk in Nederland

Jacques Smits, eigenaar MansolVrijdag 4 januari 2008 - Het Arnhemse bedrijf Mansol is in een vergevorderd stadium om Hongaarse bouwvakkers op projectbasis in Nederland aan het werk te zetten. Dat meldt eigenaar Jacques Smits tegenover Hongarije Vandaag. In Hongarije zullen werknemers worden geworven en gescreend op vakmanschap en ervaring, waarna gestandaardiseerde cv’s naar Nederlandse bouwbedrijven worden gezonden.

Lees meer

Waarschijnlijk vrij werknemersverkeer per 1 mei 2007

Woensdag 25 april 2007 - De Tweede Kamer heeft vandaag met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer Donner, gedebatteerd over het openstellen van de grenzen voor werknemers uit Midden en Oost-Europa. Daarbij zijn enkele moties ingebracht met name ten aanzien van de controleerbaarheid van de gelijke kansen die moeten worden gegarandeerd aan deze werknemers. Donderdag zal de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van de minister stemmen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de wet zo lijkt het nu.
  • 1
  • 2

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije