Analisten OTP zetten vraagtekens bij aantal werkenden

Woensdag 12 februari 2014 - Eind zomer vorig jaar en in januari dit jaar kwam het KSH (Hongaars Bureau voor Statistiek) met cijfers over het stijgende aantal Hongaren dat aan het werk is. Er werd overigens wel bij vermeld dat die stijging voor het grootste deel te danken is is aan de Openbare Werkverschaffing, waarmee werklozen tegen zeer lage lonen verplicht aan het werk gezet worden.

De regering laat in haar berichtgeving gebaseerd op de onderzoeken van het KSH graag de mooie cijfers zien en op de eigen website Kormány.hu wordt er uiteraard geen melding van gemaakt dat deze cijfers enige relativering behoeven. Want naast al die 'werkende' werklozen zijn er ook nog eens honderdduizenden Hongaren in het buitenland aan het werk en de huidige economische situatie geeft momenteel maar weinig ruimte voor extra nieuwe banen in de private sectoren.

Simpel gezegd: als de in de werkverschaffing werkenden worden meegeteld, dan komt de stand ongeveer gelijk te liggen aan die in 2008, voordat de crisis uitbrak. Tel daar dan weer het aantal werkmigranten dat vanaf 2011 vertrok bij op, en het werkloosheidcijfer stijgt de pan uit.

Op Portfolio.hu verscheen deze week een artikel naar aanleiding van het door analisten van de Hongaarse OTP Bank onlangs uitgebrachte rapport, de rooskleurige cijfers worden hier van kanttekeningen voorzien. De Hongaarse arbeidsmarkt blijkt namelijk lang niet zo sterk als dat de regering ons doet geloven.

>>>> Portfolio.hu - Hungary should not expect noticable betterment in labour market conditions


Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich, gratis, te registreren.


>>>> Redactie HV

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hung├íria Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije