• Home

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Arbeidsmarkt Hongarije niet evenwichtig

Donderdag 29 augustus 2013 - De Hongaarse economie zit in een stijgende lijn, aldus de cijfers. En in augustus werd het grootste deel van de openstaande schuld aan het IMF vroegtijdig terugbetaald, Hongarije zal voorlopig ook niet meer bij het IMF aankloppen. Er kan dus met een min meer schone lei gewerkt gaan worden. Ook het werkloosheidscijfer daalt stapje voor stapje en het aantal werkenden stijgt. In vergelijking met 2012 zijn er volgens de statistieken van het KSH (Centraal Bureau voor de Statistiek) nu 56.000 meer mensen aan het werk en staat het werkloosheidscijfer op 10,1 procent. Onder jongeren is met 27,8 procent de werkloosheid het hoogst.

Volgens de socialistische beleidsmaker Nándor Gúr, die hij in juli deed naar aanleiding van eerdere cijfers van het KSH over de stijging van het aantal werkenden, zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen. De groei aan arbeidsplaatsen is te minimaal, het doel van de regering om tot 2020 1 miljoen arbeidsplaatsen te scheppen zal op deze manier niet gehaald worden. Volgens Gúr zouden er dan 4,1 miljoen arbeidsplaatsen moeten zijn, nu ligt de stand op ongeveer 3,9 miljoen.

Honderduizenden Hongaren, waaronder veel jongeren, wonen en werken nu in het buitenland. Die worden na een jaar niet meer meegeteld in de statistieken over werk en werkloosheid. Vooral in de laatste drie jaar is het aantal economische migranten gestegen, ten opzichte van 2010 zelfs verviervoudigd. Het huidige werkloosheidscijfer in vergelijking met vorig jaar lijkt dus positief. maar als je terugkijkt naar 2009, voor de grote uitstroom naar het buitenland op gang kwam, is er niet zoveel om over te juichen. Stel dat die migranten, al is het maar een klein deel ervan, op korte termijn terugkeren naar Hongarije. Dan komen de werkloosheidscijfers heel anders te liggen. En de voorspelde groei aan arbeidsplaatsen is niet alleen minimaal, die is daar ontoereikend voor.

>>>> KSH - Unemployment continued to decrease, May–July 2013

>>>> KSH - 56 thousand more people in work than a year ago, May–July 2013

   
>>>> Redactie HV  

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije