Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Reorganisatie ziekenhuizen kan duizenden banen kosten

Dinsdag 27 januari 2015 - Het verlies van 8000 tot 10.000 banen in het ziekenhuiswezen, dat veroorzaakt zou kunnen worden door de plannen van de Hongaarse regering om in de komende maanden een grote reorganisatie op touw te zetten, is volgens staatssecretaris van Gezondheidszorg Gábor Zombor niet waar. In het dagblad Népszabadság werd dat aantal, plus de te verwachten sluiting van afdelingen en vestigingen, vermeld in een artikel over de komende reorganisatie.

Verwacht wordt dat niet alleen technisch en adminstratief personeel op straat komt te staan, maar ook artsen en verplegers. Dit kan betekenen dat de toch al grote migratie van artsen en verplegers naar beter betalende landen in Europa nog verder doorzet.

Er ligt volgens Zombor nog geen definitief plan op tafel, in de komende maand zullen er per provincie gesprekken plaatsvinden met de betrokken partijen. Als daar geen overeenkomst uitkomt, moeten ziekenhuisdirecties zelf met voorstellen komen over hoe ze gaan snijden in hun kosten. Ze moeten ook met elkaar gaan schuiven met personeel en de huidige hoeveelheid bedden herverdelen.

Volgens de staatssecretaris wordt er nu ineffficiënt gewerkt en dubbel werk verricht. De ziekenhuizen hebben daardoor hoge schulden opgebouwd en die nemen nog steeds toe. Na april zouder er geen nieuwe schulden meer gemaakt mogen worden. Volgens Népszabadság is het bedrag van ongeveer 150.000 forint dat per gemiddelde ziekenhuisbehandeling door ziektekostenverzekeraars betaald wordt te laag. De ziekenhuizen leggen daarom al jaren geld toe op de zorg, en dat zou de oorzaak van hun schulden zijn.

Meer over deze reorganisatie op:

>>>> Portfolio.hu - Gov't official denies news of 10,000 staff cut due in Hungary's health care

Om artikelen op Portfolio.hu te kunnen lezen, dient u zich op die site, gratis, te registreren.

Een artikel over vertrekkende Hongaarse artsen en verplegers werd woensdag 28 januari in het Britse The Guardian gepubliceerd: 

>>>> NHS hiring drive hurts Hungary but India can cope with doctor exodus


Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije