Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Noordelijke Grote Vlakte heeft bedrijfsleven veel te bieden

esalfDonderdag 14 juni 2012 - Nog steeds is er grote behoefte aan investeringen en nieuwe vestigingen van het midden- en kleinbedrijf in Hongarije. Dat geldt ook zeker voor de regio Noordelijke Grote Vlakte, de regio die op 6 juni in Tilburg tijdens het seminar 'Region meets Region' centraal stond.

 

Grote Nederlandse bedrijven zoals bijvoorbeeld Heineken, Philips, Unilever, ING en Randstad zijn in Hongarije al een tijdje aanwezig, en ook in de noordelijke regio vestigen zich meer en meer internationale bedrijven. Zo hebben Electrolux, Samsung, Lego en Teva daar al een vestiging. Op het seminar, met als doel om deze noordelijk regio in contact te brengen met de Nederlandse provincie Brabant, werd gesproken over de verschillende mogelijkheden die de regio biedt om ook het midden- en kleinbedrijf daarheen te trekken. Het seminar werd georganiseerd door de Hongaarse ambassade, het HITA (Hungarian Investment and Trade Agency) en PortAgora, een organisatie die in Tilburg is gevestigd en zich inzet voor de contacten tussen Nederland en Midden-Europa.

Vooral de Universiteit van Debrecen, waaraan ook veel buitenlanders studeren en werken, heeft een sterk aanzuigende werking. Personeel in die regio is goed geschoold op verschillende vakgebieden. András Hajdú van het HITA liet weten dat er verschillende subsidiemogelijkheden zijn voor onder meer ontwikkeling en training. De regio richt zich momenteel sterk op de medische en pharmaceutische sector en op de biotechnologie. Maar ook voor bedrijven in de logistiek en transport is de regio interessant. De stad Debrecen heeft een eigen vliegveld, de regio, die iets ten oosten van Boedapest begint, is vanuit andere delen van Hongarije goed bereikbaar via de snelweg en Roemeniё en Serviё liggen er om de hoek.

Norbert Grasselli, directeur van INNOVA, ging verder in op de mogelijkheden van de in deze regio belangrijke agrarische sector en sprak over de grote aantallen thermale bronnen die volgens hem nog steeds te weinig benut worden. Namens TEKOMA Kft, met het kantoor in Debrecen en de bedrijfsunit in Szendrő, sprak Henk Ursinus over de verschillen tussen Hongaren en Nederlanders. Ursinus woont al sinds 1990 in Hongarije en kent de struikelblokken die je er tegen kunt komen. Nederlanders en Hongaren verschillen bijvoorbeeld in het beleven van tijd en hebben een andere maatstaf voor kwaliteit en efficiency. Maar Hongaren hebben ook vaak zeer goede ideeën, dus het loont de moeite om met geduld, en vooral niet met Nederlandse arrogantie, hen erbij te betrekken.

Wilt u meer weten over dit seminar, over de gastsprekers en waarover ze gesproken hebben, dan kunt u contact opnemen met Dhr. Péter Szabó van de Economische Afdeling van de Hongaarse ambassade in Den Haag. 

>>>> Contact:  Dhr. Péter Szabó
>>>> E-mail:  
>>>> Tel:  +31-70-3838104
>>>> Redactie HV, TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije