Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Nieuw Verkeersreglement van kracht 1 januari 2010

kresz.jpgMaandag 28 december 2009 - Het Hongaarse verkeersreglement (KRESZ) is klaar en gaat per 1 januari 2010 in. Het duurde lang voordat alle partijen tot een vergelijk kwamen, maar met drie maanden vertraging is er nu eindelijk een punt onder gezet. De regels betreffen voornamelijk de veiligheid van de meest kwetsbaren in het verkeer, de voetgangers en fietsers. Hieronder een kleine greep uit de collectie van ongeveer 60 nieuwe of aangepaste regels. Ze zijn niet revolutionair, maar wel wat moderner en in ieder geval meer "Europees".

Fietsers:
Wanneer u in de bebouwde kom fietst, mag dit slechts met maximaal 40 kilometer per uur wanneer er niet anders staat aangegeven. Buiten de bebouwde kom is de maximum snelheid op 50 KM/U gesteld, mits u een helm draagt. Als er een met voetgangers gedeelde strook is, mag u maar met 20 KM/U over deze baan flitsen.

Fietsers mogen ongestraft een éénrichtingsverkeersbord negeren en zoveel mogelijk rechts aanhoudend van de straat gebruik maken. Ze mogen voorsorteren bij het naar links gaan op een kruising, als het licht rood is kunnen zij op de linker rijstrook wachten om dan af te kunnen slaan.

Voorschriften voor het gebruik van fietspaden zijn vastgelegd. Het begrip "open fiets rijstrook" bestaat nu samen met de hiertoe behorende wegbeschilderingen en borden. De "open fiets rijstrook" is een op de weg geschilderde rijstrook waarop onder bepaalde omstandigheden ook andere weggebruikers gebruik van mogen of moeten maken. Automobilisten mogen gebruik maken van de strook om eventueel tegemoetkomend verkeer te ontwijken en moeten de strook gebruiken wanneer ze rechtsaf willen slaan.

De term "fietsers spoor" is geïntroduceerd. Op de weg wordt aangegeven dat de rijstrook ook door fietsers wordt gebruikt. Automobilisten weten dat ze rekening moeten houden met de mogelijke aanwezigheid van fietsers. Fietsers hoeven op het wegdek niet meer helemaal rechts, strak tegen de berm aan te rijden. Zij mogen nu gebruik maken van de totale breedte van de rijstrook. Alleen langzaam verkeer (paard en wagen, handkar) is verplicht rechts te houden. Uiteraard mogen fietsers het overige verkeer niet ophouden en moeten ze het snellere verkeer de ruimte geven.

Veiligheid voetgangers:

Voor een zebrapad moeten automobilisten met die snelheid aan komen rijden dat ze op elk ogenblik volledig tot stilstand kunnen komen. Bij het passeren van tram- en bushaltes moet extra zorgvuldig rondgekeken of voetgangers eventueel de rijstrook zouden kunnen oversteken. Wanneer een schoolbus langs de kant van de weg staat, met knipperlichten aan, dan dient de automobilist voorzichtig te zijn en langzamer te rijden.

Kentekens:

Het voorschrift voor kentekens wordt strenger. Was het zo, dat het Hongaarse verkeersreglement enkel voorschreef dat er een kenteken moest zijn op een voertuig, nu moet deze duidelijk zichtbaar bevestigd zijn en voor elk vertrek moet gecontroleerd worden of het leesbaar is en nog aan het voertuig bevestigd zit.

Gemotoriseerd:

Een belangrijke verandering is dat er nu één maximale snelheid komt voor alle voertuigen met een totaal gewicht van 3,5 ton. Voorheen mochten wagens zwaarder dan totaal gewicht 2500 kg zich met een maximum van 80 KM/u voortbewegen.
Bij een spoorwegovergang hoeft u niet meer rond te spieden of er een politieagent in de bosjes ligt. De maximale snelheid om de spoorwegovergang over te rollen wordt opgeheven. In plaats van 30 KM/U (bebouwde kom) of 40 KM/U (buiten de bebouwde kom) kan door u zelf de snelheid ingeschat worden waarmee u over de spoorweg dendert. Wel dient u in acht te nemen dat als er plotseling toch een trein aan komt, u vóór de overgang tot stilstand moet kunnen komen. Bij veel spoorwegovergangen zal weliswaar toch met borden worden aangegeven wat de maximale snelheid mag zijn.

Motorrijders mogen nu ook in een derde en verdere rijstrook gaan rijden, voorheen was dit voorbehouden aan auto's. De busbaan wordt nu ook vrijgegeven voor tweewielig motorisch verkeer. Motorrijders mogen nu ook, net als fietsers, tussen wachtende auto's door om vooraan te komen.

Verkeersborden:
Officieel worden nu ook een aantal borden vastgelegd die we al lang kennen: file (waarschuwing)borden en de blauwe borden met een fototoestel die aangeven dat er een vast snelheidscontrole apparaat staat. Ook zijn de regels van de nieuwe elektronische informatieborden op snelwegen nu officieel vastgelegd.

 

>>>> JN

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije