Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

'Wereldzand', Elvira Wersche in Kathedraal Pécs

sand4abZaterdag 3 juli 2010 - Zand, wonderbaarlijk kleurig zand. Zand van over de hele wereld in geometrische vormen tot een haast onoverzienbare vlakte van kleuren en structuren. In Pécs is deze maand zo een wonder van zand te zien, op de vloer van de crypte onder de Kathedraal aan het Szent István tér. Elvira Wersche is de maakster van deze kunstwerken. Eerder maakte zij al installaties van zand - dat behalve door haarzelf ook door vrienden, bekenden en belangstellenden voor haar verzameld wordt - in Nederlandse kerken, een synagoge in Polen en in meerdere musea in Duitsland. De expositie in Pécs is onderdeel van Bridges 2010, een conferentie over mathematische verbanden in kunst, muziek, architectuur en wetenschap.

Elvira gebruikt het zand vanwege de kleur of de verschijningsvorm, maar ook kiest zij in haar werk voor zand met een andere lading. Zoals de herinnering aan de plaats waar het vandaan komt, of van heilige plaatsen, van bedevaartsoorden en van tempelbergen of uit een streek waar een emotionele band mee is. Als een 'zandatlas' herschept zij de wereld in het platte vlak, ze maakt met haar vormen en kleurcombinaties er een grote veelkleurige wiskundige afbeelding van.

Kleur is erg belangrijk en beeldbepalend in het proces. Kisten vol verschillende soorten zand neemt zij mee naar een locatie en daar legt zij het geometrische patroon uit op de vloer. Dat proces kan soms dagen duren, als toeschouwer kijk je mee naar het ontstaan ervan. Dan blijkt dat het zand onverwacht kan reageren. Het licht, de ruimte, de luchtvochtigheid, wordt het zand dof of gaat het juist glinsteren, alles is van invloed op de kleur van het zand.

Zo strak en helder als het kunstwerk wordt opgebouwd en stapsgewijs haar vorm laat zien, zo wreed haast wordt op de laatste dag van de expostie het werk door Elvira zelf door elkaar geveegd. De verschillende soorten zand vermengen zich uiteindelijk tot een niet meer te definiëren kleur. Het zand dat eerst zo zorgvuldig verzameld en geschonken is voor het kunstwerk, wordt nu verdeeld onder het publiek en reist zo verder naar andere plaatsen in de wereld.

SAMMLUNG WELTENSAND - VILÁG POR - WERELDZAND
>>>> Locatie: Kathedraal van Pécs, Szent István tér 23 Pécs
>>>> Datum:  21 t/m 27 juli 2010
>>>> Open:    Van 09.00 tot 18.00 uur
>>>> Eindperformance: 27 juli van 17.00 tot 18.00 uur
sand2a sand3ab
De expositie loopt tijdens Bridges 2010 Pécs  Meer zand-werk van Elvira Wersche
Voor deze tekst is gebruik gemaakt van de catalogus Sammlung Weltensand

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije