Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bridges 2010, conferentie-festival Pécs

BridgesPecs-aZondag 11 juli 2010 - Het gaat er nu echt van komen. Vanaf 21 juli gaat 'Bridges' in Pécs van start, het festival van de creativiteit van de geest. De slogan 'Bridges' van Pécs 2010 als Brug naar het Oosten is wellicht een beetje een loze kreet geworden, toch is 'Bridges' een rotsvaste organisatie die sinds 1998 jaarlijks wiskundigen, wetenschappers, kunstenaars, musici, architecten en ontwerpers van over de hele wereld bijeenbrengt. Dit jaar organiseert 'Bridges' haar jaarlijkse wereldconferentie in Pécs. Naast de conferentie zijn er voor divers publiek en voor de jeugd uit de regio spannende voorstellingen, manifestaties en exposities te bekijken.
 
 

Coördinator, stimulator en een van de drijvende krachten achter de internationale organisatie 'Bridges' is de Hongaar Kristóf Fenyvesi. Deze 'Bridges Pécs 2010' wordt naar zijn idee een van de grootste 'Bridges' ooit. Dit enerzijds omdat aan de conferentie bijna 200 mensen deelnemen waaruit de groeiende interesse voor de inhoud blijkt, en anderzijds omdat met de vele openbaar toegankelijke voorstellingen 'Bridges' voor het eerst grootschalig de studeerkamers uitkomt en zich ook op straat laat zien. De opzet is om de creativiteit van de huidige internet-generatie te tonen, te stimuleren en bovenal een positieve inhoud te geven. Fenyvesi konstateert dat veel termen zoals 'multidisciplinair, interactief, interfaces' nogal eens tot commerciële slogans worden vervormd en misbruikt. Het is zijn perspectief om filosofie, wetenschap, cultuur en spiritualiteit in balans te brengen, bij voorkeur middels festivals.

GazmoHet zal niet helemaal toeval zijn dat Hongarije grote wiskundige kunstenaars heeft voortgebracht: Ernő Rubik, Victor Vasarely, János Bolyai, Marcell Breuer. In ons gesprek biedt Fenyvesi enkele mogelijke verklaringen. Vrijheid van denken was tijdens de Sovjet overheersing levensgevaarlijk en bedreigend voor de staatsideologie. Grote creativiteit van de geest ontwikkelde zich toen op het terrein van de abstracte wetenschap, beeldende kunst en vormgeving, schaken en science-fiction. Een andere stimulans ligt in de relatie tussen mathematiek en linguïstiek. De Hongaarse taal, zo anders van structuur dan de Romaanse en Slavische talen, vereist de kunst van abstractie om de inhoud van één woord, waarin dikwijls een halve zin verborgen zit, te kunnen begrijpen.

>>>> Door:  Lidewijde de Smet
   
   
>>>> Bridges 2010  21 t/m 28 juli 2010 - Verschillende locaties in Pécs
   
>>>> Meer over:  Bridges 2010
>>>> Meer over:  Bridges Pécs 2010 + programma
>>>> Meer over:  Kristóf Fenyvesi
   
   

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije