Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Lentefestival Pécs vanaf 15 maart - Deel I

Vrijdag 12 maart 2010 - Het sneeuwt en iedereen heeft er genoeg van. Waar blijft de lente? Terwijl de narcissen en tulpen zich nog verstoppen, komt de culturele lente volgende week in bloei: Het Lentefestival Pécs gaat op 15 maart van start. In alle grote Hongaarse steden en in een enkel dorp begint ieder jaar rond half maart het ‘Tavaszi Fesztivál', het Lentefestival. Het programma biedt wereldberoemde artiesten in Boedapest, maar ook bijvoorbeeld het Hamfestival in het dorpje Bábolna. Van alles wat en voor jong en oud.

Pécs doet voor de 12de keer mee en het programma pakt groter uit dan voorheen. Het is tenslotte 2010. De voorstellingen in het kader van Pécs 2010 worden samen met die van het Lentefestival aangekondigd. Met als gevolg dat het aantal voorstellingen en exposities te groot is om te beschrijven. Hier alvast een kleine keuze gebaseerd op locaties. Straks als het zomer is, valt er veel buiten te beleven. Nu, met de laatste sneeuwvlokken op de neus, gaan we liever binnen van mooie dingen genieten. Ik kies deze week voor kerk, kroeg en hotel: De kathedraal, Pécsi Est Café en het Palatinus.

pdom.jpgPécs is al 1000 jaar bisschopsstad en de torens van de kathedraal zijn inmiddels het symbool van Pécs. Niet omdat hun vormgeving zo perfect of bijzonder is, maar ze zijn symbool van een lange geschiedenis. Op Romeinse crypten werd een vroeg-christelijke kerk gebouwd die werd uitgebreid nadat in 1009 de bisschopszetel in Pécs kwam te staan. De kathedraal werd deels vernield en aangepast door de Turkse bezetter, onder meer door de bouw van een inmiddels verdwenen minaret. Vanaf de vijftiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog werd er regelmatig gesloopt en verbouwd. Het resultaat is een verzameling aan stijlen en fragmenten uit de geschiedenis van de architectuur: fascinerend voor de historicus, hoofdpijn voor de estheet. Het gebouw is vooral imponerend door zijn volume en de akoestiek. Het bijwonen van een concert in deze tempel van de geschiedenis is een beleving, zeker als het unieke oude orgel wordt bespeeld.

Voor wie geen zin heeft in klassiek gejubel (die weet niet wat hij mist!), maar houdt van hedendaags en hip, is er Pécsi Est. Dit is een modern café dat ook een beetje een nachtclub is, op zaterdagavond althans. Eten, drinken, dansen, rondhangen en uitzakken, alles is mogelijk met daarbij de beste ‘Kult' optredens. Pécs is een studentenstad en dat merk je in het uitgaansleven waar vaak nog onbekende bands tot ster van de eeuw uitgroeien. Qua sfeer en programma is Pécsi Est een van de beste clubs in de stad. Op hun website is zowel het programma als het menu van de dag te bekijken.

palatinus2.jpgAl dan niet na een nachtje uit, Hotel Palatinus biedt op zondag een fijne brunch met pezsgő in een betoverende ambiance. Het hotel is gebouwd in 1914-15 en ontworpen door Andor Pilch in zuivere Jugendstil. De Hongaarse Jugenstil kan niet zonder de Pécser keramiek van Zsolnay en die is hier ook uitgebreid te bewonderen. De bezoeker waant zich in de vorige eeuw met het rijke uitgaansleven in het interbellum. Ook toen werd eten, drinken en uitgaan met concerten gecombineerd. In Palatinus gaf Béla Bartók concerten in de grote hal. De zaal waar tegenwoordig uitvoeringen plaatsvinden draagt zijn naam. Palatinus is in alle opzichten een stijlvolle locatie voor diverse optredens. Dat is minder zeker voor de meeste kamers en het ontbijtbuffet in het restaurant. Die waren tot voor kort wat minder stijlvol en roken naar de grauwe jaren ‘70. De frisse wind van 2010 herstelt echter de oude glorie.

 

 

Pécsi Bazilika, Szent István tér

> 16 maart, 19.30 uur, entrée 1000 Ft

Viva Venezia: muziek uit de San Marco rond 1600, liederen van o.a. Monteverdi door Unicum Laude en Sonatores Pannoniae op barokke blaasinstrumenten. Orgel: Soma Dinyés.

> 27 maart, 20.00 uur, entrée 1900 Ft

Pater Noster: liederen van o.a. William Byrd, Henry Purcell en Igor Stravinsky door de Engelse internationaal geprezen King's Singers.

> 5 april, 20.00 uur, entrée 1500 Ft

Erdődy Kamerorkest: werk van Mozart, Haydn en de Hongaar György Lickl. De perfecte gelegenheid om werk van deze Hongaarse componist te gaan waarderen.

Pécsi Est Café, Rákóczi út. 46.

> 16 maart, 20.00 uur, entrée 700 Ft

Tram des Balkans: onder de vlag van Pécs 2010 en motto Oost-West-Balkan-Best een  avond met Tzigane-Klezmer-Balkan swing door de Franse Tram des Balkans.

Hotel Palatinus, Király u. 5.

> 18 maart, 19.00 uur, entrée 1000 Ft  

Schumann Avond: romantiek in Jugendstil, liederen door Lúcia Megyesi Schwartz en István Kovács. Piano: Jenő Jandó.

  __ _____________________________

>>>> Door: Lidewijde de Smet

>>>> Volgende week in deel II: Bioscoop Uránia!

>>>> Kaartverkoop: Ticketportal of bij Pécsi Kulturális Központ.

>>>> Voor Pannon Philharmonic Orchestra: Színház tér 2, naast de schouwburg.

Voor het gebruik van deze tekst dient contact te worden opgenomen met de redactie van Hongarije Vandaag.

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije