Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Lentefestival Pécs - Deel II - Ghymes, Zsolnay, Uránia

uraniahv.jpgDonderdag 18 maart 2010 - Het lentefestival in Pécs heeft de natuur bedwongen. De sneeuw is bijna verdwenen en met een muts en dikke sokken kun je van de eerste zonnestralen genieten. Om te vermijden dat we toch stiekem een koudje vatten, gaan we voorlopig nog ergens naar binnen. Deze week gaan we op bezoek bij een bioscoop en een galerie.

Pécs kent twee ‘filmhuizen': Apollo en Uránia, allebei monumenten van vergane glorie. Apollo geeft een vage herinnering aan de grandeur en de sprookjeswereld uit de bloeitijd van bioscopen begin vorige eeuw. In Apollo worden hedendaagse art-movies vertoond, analoog geprogrammeerd aan Cirko Film in Budapest. En Uránia...? Stijl en sfeer zijn met geen pen te beschrijven, laat staan met een toetsenbord. Het filmhuis was wellicht strak en stijlvol vlak na de Tweede Wereldoorlog maar herinnert nu aan de Film-Noir, intellectueel, existentieel en somber. Nu worden films altijd wel in het donker vertoond, maar het zou toch prettig zijn als er verlichting tijdens de pauze zou zijn door wat meer kapotte peertjes in de lampen te vervangen.

moveast2.jpgInmiddels is de foyer volgepropt met allerhande meubilair en eigenlijk te klein voor het aantal bezoekers. Als het weer het ook maar even toelaat worden meubels uit de foyer verplaatst naar buiten en zit men op straat. Maar, zoals het een goed filmhuis past, in de filmzaal zijn akoestiek, projectie en het zitcomfort prima in orde. Uránia is dan ook een frequente uitwijkplek voor voorstellingen en concerten, nu tijdens het lentefestival en later met het Balkan Muziek Festival. Dan komt het goed uit dat de stoelen niet meer de nieuwsten zijn als het publiek te enthousiast wordt en begint te dansen. Dat gaat zeker gebeuren tijdens het optreden van Ghymes. Deze Hongaarse groep uit Slowakije gaat al bijna dertig jaar mee en is symbool voor alles wat Hongaars en hip is. Waar ook in het land (en in de gebieden van voormalig 'Groot Hongarije') een cultureel evenement plaatsvindt, is Ghymes er op het podium om de Hongaarse saamhorigheid te voeden: hedendaagse ‘folk'muziek met een snufje Byzantijnse traditie.

zsolnayfilm.jpgPécs 2010 krijgt geen inhoud zonder extra aandacht voor Vilmos Zsolnay. De film over zijn leven gaat in Uránia in première. Vilmos Zsolnay is de grote keramiekmeester die in het begin van de twintigste eeuw vanuit zijn fabriek te Pécs het Zsolnay porcelein wereldberoemd maakte. De film toont het hoogtepunt van het leven van de culturele elite in de tijd van de Jugendstil, de opkomende industriëlen en de wereldse roem. Voor de snelle beslisser die zich nog wil verdiepen in het leven van deze' jet-set avant-la-lettre', kan nog tot en met zondag 21 maart de expositie in de Pécsi Galéria bezoeken.

De familie Zsolnay beschikte meer dan gemiddeld over zeer creatieve genen. Schilderkunst, architectuur, keramiek, autonome kunst en vormgeving, in bijna elke kunstvorm schitterde wel een Zsolnay. Dit werk is verzameld in de expositie en begeleid met historisch beeldmateriaal. Over de verbouwing van de Zsolnay fabrieken in Pécs tot ‘cultureel kwartier' als een van de belangrijkste projecten in het culturele jaar 2010, volgt later meer op Hongarije Vandaag.

>>>> Door:  Lidewijde de Smet

 

"ZSOLNAY-MÁSKÉ(P)P".    
Pécsi Galéria, aan het Széchenyi tér   Tot en met zondag 21 maart! Openingstijden: 12 tot 18 uur
     
Vilmos Zsolnay, van Pozsgai Zsolt    
Uránia Mozi, Hungária u.19   1 t/m 7 april 2010
Entrée: 750 Huf    
Aanvang: Tijd nog niet bekend    
     
Ghymes Concert    
Uránia Mozi, Hungária u.19   9 april 2010
Entrée 1500 Huf    
Aanvang: 19.30 uur    
Ghymes    

Voor het gebruik van deze tekst dient contact te worden opgenomen met de redactie van Hongarije Vandaag.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije