Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Pécs 2010, hoe doe ik dat?

 

sleutelhek1.jpgDonderdag 25 februari 2010 - De Hongaarse stad Pécs is culturele hoofdstad van Europa, samen met Istanbul en Essen. En stel nu eens dat ik het leuk zou vinden naar Pécs te gaan om iets van het culturele programma bij te wonen, hoe pak ik dat dan aan? Hongarije Vandaag biedt daarom een helpende hand aan zowel beginners en gevorderden, als aan subcultuur en elite.

Na jaren van gemopper over de corrupte organisatie van Pécs 2010 werd een groot deel van de uitvoering overgenomen door Hungarofest in Boedapest, met als gevolg een propvol programma. Daarom gaan we binnenkort hier op Hongarije Vandaag maar een beperkte keuze daaruit plaatsen. Deze keuze is gebaseerd op de idee dat wij als 'tolerante Nederlanders' multi-culti freaks zijn, maar ook omdat wij als 'wereldreizigers' nieuwsgierig zijn naar een nog onbekende stad. Hieronder eerst wat algemene tips voor áls we wel weten waar we heen willen, maar niet weten hoe dat te vinden.

Als je nog in Nederland of Vlaanderen bent, trek een dag uit om het programma op de website van Pécs 2010 te bekijken. Die is ook Engelstalig en er zijn meer dan 400 (sic!) items op te vinden. Zorg tegelijk dat je de moed erin houdt, want de zoekmachine op de site werkt globaal en niet erg gedetailleerd en als je straks zelf in Zuid-Hongarije bent is er op veel plaatsen maar beperkt internet beschikbaar. Waar je ook bent, ga vooral naar Pécs als je zin hebt - zonder spoorboekje - en ga dan eerst naar het Széchenyi plein, het hart van de stad.

Rondom dit plein hebben drie organisaties die je verder kunnen helpen er hun toko. Dat zijn het toeristenbureau, het kantoor voor de cultuur in stad & regio (Pécsikult) en het kantoor van Pécs2010.
Ze attenderen je daar, niet onbelangrijk, op eventuele wijzigingen in programma's en locaties, geven je folders en een programmakalender, die naar men zegt ieder kwartaal wordt vernieuwd, en ze verkopen er kaartjes. De meeste voorstellingen zijn trouwens gratis toegankelijk omdat ze plaatsvinden op podia in de buitenlucht. De (Engelstalige) catalogus kost 2100 forint en daarvoor krijg je een leuk plaatjesboek met veel interessante informatie. Tevens wordt daarin het regionale cultuuraanbod vermeld, vind je datgene wat in samenwerking met Istanbul en Essen wordt aangeboden en krijgen allerlei kleinere programma's extra aandacht. Nadeel van deze catalogus is dat een register ontbreekt. Deze Calendar of Cultural Events 2010 is ook als pdf te downloaden. Schrik niet, het zijn in totaal 56 pagina's in kleur!

sleutelhek1.jpgNeem al je bij elkaar verzamelde spannende papieren vervolgens mee naar het koffiehuis, terras of een bankje in de ‘Kulturkert', ontspan je en laat je maar eens verrassen door wat er niet in het dagprogramma wordt aangekondigd. Want overal is er namelijk dans, muziek, theater en beeldende kunst direct voor je neus op straat en in de openbare ruimten te zien en te beleven.

>>>> Door:  Lidewijde de Smet
>>>> Website:  Pécs 2010

Binnenkort verschijnt op Hongarije Vandaag de Pécs 2010 Tiplijst. Daarin kunt u lezen welke voorstellingen, exposities en andere kunstevenementen Lidewijde de Smet heeft uitgekozen voor het komende jaar als zijnde niet te missen! Het hele jaar verschijnen er artikelen, voor- of nabeschouwingen over de items uit die Tiplijst.

 

 

 

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije