Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Pécs, culturele hoofdstad 2100. Oh nee, 2010!

Pécs 2100Donderdag 18 juni 2009 - Vol verwachting klopt ons hart als we dromen over wat Pécs ons volgend jaar als culturele hoofdstad zal gaan bieden. Vol teleurstelling daarentegen over de trage voortgang van de verschillende projecten, heeft een groep van creatieve geesten besloten de manifestatie naar het jaar 2100 uit te stellen.


Op de website www.pecs2100.hu, fraai vormgegeven naar analogie van www.pecs2010.hu wordt met veel humor en tragiek een alternatief geboden voor de pretentieuze projecten die de oplevering voor volgend jaar waarschijnlijk niet zullen halen. Daarom wordt op Pécs2100, als ironische tegenhanger over wat er mis is in de stad, aan achtergestelde Roma kinderen een studie in Zweden aangeboden, wordt het centrale plein van de stad tot een Chinese markt omgevormd, wordt de regionale wijncultuur bewezen door tweewekelijkse drinkwedstrijden (de grootste nationale alcoholisten zijn te volgen via webcams) en mag Claes Oldenburg een kunstwerk maken van de televisietoren die daarna door de Russen zal worden gebombardeerd! En dat spektakel wordt dan weer live door CNN gepresenteerd. Zo staat de site vol met dit soort van creatieve en wel degelijk 'haalbare' projecten.

Pécs 2100 foto van siteAchter deze site schijnt de nep politieke partij De Hond met de Twee Staarten te zitten, opgericht in Szeged in 2004. Deze club volgt met kritische ogen de Hongaarse politiek en presenteert haar mening met venijn en humor in diverse kunstzinnige projecten, zo ook met deze parodie op Pécs 2010. Dat hun mening door veel anderen wordt gedeeld blijkt uit de open brief aan de burgemeester van Pécs Zsolt Páva op het culturele online magazine www.konzervatorium.hu. Zij vragen hem om Csaba Ruzsa, voorzitter van het management van Pécs 2010, te ontslaan. Niet enkel om zijn gebrek aan humor en zelfkritiek, maar vooral naar aanleiding van zijn dreigementen naar straatkunstenaars die grappen maakten over de ontwikkelingen van Pécs 2010. Rusza vindt het allemaal niet zo grappig en wil nu zelfs ook al gerechtelijke stappen ondernemen tegen de schrijvers van deze brief.

Kunnen Hongaren zo slecht tegen kritiek? Toen twee jaar geleden het NRC een pittig artikel publiceerde over het management van Pécs 2010 (Tijn Sadée, 30 mei 2007) was men ontzet, boos en geschrokken en volgde er een zoveelste verandering in het bestuur en management. Daarna kwam er geen merkbare koerswijziging. Maar het is zeker geen Hongaars fenomeen dat het succes van een culturele hoofdstad 100% afhankelijk is van officiële organisaties. Juist de eigen initiatieven van kunstenaars maken - zoals dit jaar in de Oostenrijkse culturele hoofstad Graz - een stad aantrekkelijk. Dit soort van initiatieven zijn er in Pécs ook volop en ze bestaan vaak al langer dan het jaar waarin Pécs tot culturele hoofdstad gekozen werd. Eenmaal geïnstitutionaliseerd, na een aantal jaren van bewezen charme, dragen meerdere collectieven en festivals nu het logo van Pécs 2010. Daar is niks mis mee. Wat  wel mis is, is dat de organisatie dermate pretentieuze plannen heeft gepresenteerd waarvan blijkt dat die niet allemaal uitvoerbaar zijn, in ieder geval niet voor 2010.

Maar, er valt zeker genoeg te zien en te beleven in Pécs. Dit jaar, volgend jaar en zelfs pas in het jaar 2100!


>>>> Auteur: Lidewijde de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije