Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Pécs opent een multicultureel zomerseizoen

Donderdag 11 juni 2009 - Half juni beginnen in Hongarije de zomervakanties voor scholieren en studenten. Dan is er alle tijd om te genieten van optredens en exposities, binnen in theaters en galeries, buiten op diverse podia.
In de studentenstad Pécs, met een actieve faculteit van kunsten, is nu veel werk te zien en te horen van hedendaagse kunstenaars uit heel Europa en de Balkan. Ook Nederlanders nemen deel aan enkele projecten.

Vorige week werd al bericht over OP-TIME, hommage aan Vasarely in de Kisgaléria. Deze expositie is nog te zien tot 28 juni. Voor wie het Vasarely museum in Pécs nog nooit bezocht heeft, eerst doen. Waar het werk van de oervader van de "OpArt" ons verbluffend in verwarring brengt door de toepassing van optische effecten, geldt dit ook voor het werk van - in het bijzonder - Linda Arts in de Kisgaléria. Soms heb je de neiging haar schilderijen op echtheid te onderzoeken. Zit er niet stiekum een TLbalk achter het doek die het lichtgevend effect van de optiek simuleert?

Van 13 tot 21 juni loopt voor het derde jaar de Pécs-Ars Geometrica/Sétatér (promenade) Fesztivál. Een bonte mengeling op vele locaties van kunst- en muziekimprovisaties, interactieve werken, audiovisueel spektakel en vrolijke voorstellingen met enige zelfspot zoals (20 juni) Presidance: Hungarythm en op 16 juni !Deladap: een van oorsprong Oostenrijks gezelschap dat - volgens het cultureel centrum Pécs - al het volgende combineert: vooruitstrevende jazz, traditionele zigeunermuziek, electronica, flamenco, Balkan punk, Hongaarse czardas. Zo.

Nederlanders - onder anderen Marc Bijl - treffen we bij "Instabil", het motto van exposities, lezingen en voorstellingen onder de naam Synoptic, een audiovisuele happening die nu voor de vijfde keer plaats vindt. De belangrijkste locatie is het Hattyúház waar U welkom bent op de opening op 15 juni om 19.00 uur. Installaties, optredens, multimediale werken bieden niet enkel verwarring zoals de titel Instabil zou doen vermoeden, het werk is kritisch naar politiek en maatschappij.

In ieder geval wordt de pretentie van Pécs een multiculturele stad te zijn, in al deze kunsten waar gemaakt. Waar de officiële promotie van de stad door de organisatie van ‘Pécs culturele hoofdstad 2010' spreekt over het multicultureel karakter is dit inherent aan en aanwezig in de hedendaagse kunsten en muziek. Zoals gebruikelijk komt vanuit de subcultuur ook een kritische persiflage op het hogere cultuurbeleid, daarover volgende week meer.

Tenslotte: ook Pécs kent een museumnacht en wel tijdens de kortste nacht van het jaar: op 20 juni.


Adressen en (ook Engelstalige) websites:
www.sosemart.hu
www.setaterfesztival.hu
www.pecsikult.hu

Pécsi Kisgaléria, Szent István tér 4

Hattyúház Pécs, Király u. 15

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije