Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Van oude dingen die voorbijgaan, Nagypalli Pince Galéria

wegwiijzers foto: LdSVrijdag 23 april 2010 - Pécs knapt zichzelf op. Terwijl het culturele jaar bijna op de helft is, struikel je nog over opengebroken bestrating en moet je vallend puin ontwijken. Maar inmiddels zitten veel gevels strak in de stuc en nieuwe verf (garantie één jaar volgens sommige Hongaren). En ook is bekend wat de nieuwe parkeergarage, die nog niet klaar is, per uur gaat kosten maar het blijft een raadsel wat de nieuwe cirkels, vakken en banen op het Széchenyi plein voor een functie gaan krijgen.

Je kunt er tenminste wel weer lopen, al moet je als wandelaar soms in de file staan. Het wordt mooi, ruim, overzichtelijk en gewoon hartstikke goed. Op het helaas wat smakeloze straatmeubilair na. Ook verschijnen de eerste wegwijzers naar musea die wegens verbouwing nog niet allemaal open zijn. Maar de borden geven een bezoeker die voor het eerst naar Pécs komt wel een idee van het cultureel potentieel dat in de stad verborgen ligt.

csak-bDe Nederlandse fotograaf Eddy Smid volgde deze enorme activiteit en vaart waarmee Pécs zich al tijden voorbereidt op het culturele jaar. Voor de negende keer exposeert hij zijn werk in de Pince Galéria in Nagypall, waar hij samen met Frouke Schouwstra jaarlijks een bijzondere tentoonstelling met liefde voor Zuid-Hongarije realiseert. Onder het motto "Csak párosan szép az élet/ Alleen samen is het leven mooi" hebben Frouke en Eddy in hun galerie een traditie opgebouwd om samen met Hongaarse beeldend kunstenaars te exposeren. In 2010 is het thema "Ciklusok/Cirkels". Het werk van Smid reflecteert "cirkelgangen in de tijd middels het verschijnsel van afbraak en opbouw". We zien zowel beelden van gebouwen die niet meer bestaan als van gevels die onder de sluier van de steigerdoek in hernieuwde glorie lonken. Deelnemende Hongaarse kunstenaars tonen werken waarin materialen zoals plastic, fietsbanden en gedragen textiel hergebruikt worden. Smid en Schouwstra hebben de oude technieken van volkskunst, ook vroeger werd hergebruik van materialen toegepast, er aan toegevoegd.

foto: Eddy SmidFotografische beelden van Pécs door Eddy Smid worden overigens ook opgenomen in het binnenkort te verschijnen Duitstalige boek met wandelingen door Pécs aan de hand van historische verhalen en prikkelende thema's. De bijdragen zijn geschreven door auteurs als Peter Esterházy, György Konrád en door de samensteller en uitgever Wilhelm Droste.

Er staat trouwens nog geen nieuwe wegwijzer in Pécs waarmee de weg naar de Nagypalli Pince Galéria wordt gewezen. Het dorpje Nagypall ligt ongeveer 15 kilometer ten oosten van Pécs. Wel is Nagypall bereikbaar met de trein (station Pécsvárad) en dan enkele haltes met de bus, maar die gaan slechts een paar keer per dag. Maar dat is zo wel een uitstekende gelegenheid om van het rustgevende landschap te genieten.

>>>> Lidewijde de Smet

 

 

Ciklosok/Cirkels
Nagypalli Pince Galéria, Szabadság u. 38/b Nagypall
01-05 t/m 15-09-2010
Open van 13.00 tot 17.00 uur, woensdag gesloten
Website: Pince Galéria
'Pécs, ein Reise und Lesebuch'
Wilhelm Droste (Hrsg.), mei 2010, isbn 978-3-938375-30-3

 

m_img-DSC_5023a   m_img-DSC_3418a
Foto: Eddy Smid - Ciklusok/Cirkels _____ Foto: Eddy Smid - Ciklusok/Cirkels

 

tuchTextiel Museum Boedapest

Pécs is trouwens de hoofstad van de provincie Baranya. In het Textiel Museum in Boedapest loopt een expositie over textiel uit deze provincie: "Kinderdoeken en vrouwengeschiedenis, Duitsers in Baranya". Voor wie niet naar Pécs en Nagypall kan komen: doeken die Frouke Schouwstra als volkskunst in Nagypall verzamelde worden hier ook tentoongesteld.

Kindstücher und Frauengeschichten  
Textilmuseum Lajos utca 138, 1036 Budapest,  
29-04 t/m 30-09-2010  

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije