Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Keramiek Kunst, ergens tussen Pécs en Delft

Maria_Geszler_Hours_2009-abDinsdag 31 augustus 2010 - Nog tot 16 oktober exposeren 10 Nederlandse keramisten hun werk in Pécs en 10 Hongaarse keramisten hun werk in Delft. Op 26 augustus werd de expositie "10 holland keramikusmüvész Pécsett" geopend, en op 3 september volgt in Delft de opening van "Marta's Choice - 10 Hongaarse keramisten" in Museum Nusantara en tegelijkertijd ook die van "Márta Nagy" in Galerie Terra Delft.

Wie is die Márta Nagy en wat hebben Pécs en Delft met elkaar te maken? Vooropgesteld dat het bezoeken van de keramiek-expositie in Pécs absoluut de moeite waard is, bieden we de lezer hier een kort kader.

Pécs en Delft zijn verbonden in het 'Urban Network for Innovation in Ceramics' (UNIC), een vereniging van Europese steden die een lange geschiedenis kennen als stad met een keramiek industrie. Het 'Delfts blauw' en 'Pécsi Zsolnay' zijn wereldmerken in porselein en keramiek. In beide steden barst het van de toeristenwinkels waar je voor teveel geld replica's van historische objecten kunt aanschaffen, van klompjes tot een aristocratisch servies. Beide steden zijn nu op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor hun expertise en ambachtskunst. De economische samenleving is veranderd, de traditionele industrie is vergane glorie en oude fabrieken worden gesloopt of krijgen in het gunstigste geval een goede herbestemming. (Over de herbestemming en renovatie van de Zsolnay fabrieken in Pécs valt een boek te schrijven, we maken het bekend als dat ooit verschijnt.)

susanne_silvertant-abcGalerie Terra Delft presenteert al sinds 1986 hedendaagse keramiek, zowel als autonome beeldende kunst als vormgeving. Bij het gemiddelde publiek staat keramiek synoniem voor potten, vazen en gebruiksvoorwerpen. Dat idee wordt trouwens meer aangehangen door Hongaren dan door Nederlanders. Tijdens de openingstoespraak in Pécs door Bert van Meggelen ontstond een grappige verwarring. Toen er werd gesproken over vormgeving en design als Nederlands nationaal exportprodukt, wist even niemand hoe we het woord 'design' moesten vertalen. 'Design' is een Engels woord en een internationaal begrip én het blijkt in het Hongaars ook gewoon 'dizájn' te heten!

marijke_gmessy-abcDe beeldend kunstenares Márta Nagy (Budapest, 1954 -) heeft in Pécs keramisch werk als abstract of figuratief, maar in alle gevallen als autonoom werk geïntroduceerd. Dit doet zij met het exposeren van haar eigen kunstwerken en ook als docente. Het is Galerie Terra Delft die haar werk ontdekte en in Nederland presenteerde. Nu is het de beurt aan Márta Nagy om de door haar geïnspireerde Hongaarse kunstenaars in Delft te laten exposeren en Galerie Terra Delft presenteert op zijn beurt weer keramisch werk van Nederlandse kunstenaars in Pécs. Is het toeval dat voor mij het meest aansprekende werk gemaakt is door een kunstenares met de naam Marijke Gémessy? En waar gevilde hazen bungelen in een schrijn met Delfts blauwe tegels, opgesteld naast een geslacht varken, dat voor mij een tamelijk Hongaars beeld vormt? Of is het gewoon een kast in een ouderwetse Hollandse slagerij?

De exposities in Delft en Pécs smaken hoe dan ook naar meer. Laten we hopen dat het verenigen van steden met een keramiek-geschiedenis door het UNIC de productie van hoogstaande keramische kunsten verder stimuleert en dat er meer van zulke exposities zullen volgen.

>>>> Door:  Lidewijde de Smet
   

 

TERRA IN PÉCS  
Janus Pannonius Múzeum  
Káptalan u. 2, Pécs  
Van 10.00 tot 18.00 uur, op maandag gesloten  
Terra in Pécs, Nederlandstalig  
   
MÁRTA'S CHOISE  
Museum Nusantara  
Sint Agathaplein 4, Delft  
Van 11.00 tot 17.00, op maandag gesloten  
Márta's choice, Nederlandstalig  
   
MÁRTA NAGY  
Galerie Terra Delft  
Nieuwstraat 7, Delft  
Van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 18.00  
Márta Nagy, Nederlandstalig  
   
haasvarken-abc  

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije