Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

'Nuda Veritas', Gustav Klimt tentoonstelling Boedapest

Klimt-aWoensdag 22 september 2010 - Het Museum voor Schone Kunsten in Boedapest staat bekend om de grote, goed opgezette en drukbezochte tentoonstellingen met werk van grote kunstenaars. De tijdelijke tentoonstelling 'Nuda Veritas – Gustav Klimt' belooft ook weer zo een zeer geslaagde expostitie te worden. Vanaf 23 september tot 9 januari 2011 te is de tentoonstelling te bezoeken. Ongeveer tweehonderd werken uit de vroege periode van de Wiener Secession worden tentoongesteld.

Klimt-SzepEen groot deel van het werk komt uit de collectie van het Albertina in Wenen, aangevuld met tekeningen en schilderijen uit enkele Oostenrijkse, Amerikaanse en Japanse openbare en particuliere collecties. De tentoonstelling omvat ook stukken uit de eigen collectie van het Museum voor Schone Kunsten, waaronder werken van leden van de Secession groep en van andere kunstenaars die door die stijl zijn beїnvloed zoals Toorop, Degas, Gaugin, Klinger en vele anderen.

'Nuda Veritas - Gustav Klimt en de wortels van de Weense Secession 1895-1905' maakt deel uit van de serie gelanceerd door het Museum voor Schone Kunsten om een volledig beeld van de ontwikkeling van de moderne kunst te tonen. Naar aanleiding van eerdere tentoonstellingen over Gustave Moreau, Alfons Mucha, Ferdinand Hodler, van Degas tot Picasso, biedt 'Nuda Veritas' ook een overzicht van een belangrijk hoofdstuk in de vernieuwing van de beeldende kunst uit de late negentiende en de vroege twintigste eeuw.

De vroege jaren van de Weense Secession kunnen worden beschouwd als de meest fascinerende en en meest invloedrijke periode in de geschiedenis van de kunst in Oostenrijk. Deze korte maar intense periode is duidelijk omschreven door de data: het begon op 3 april in 1897 met de vorming van de Unie van Oostenrijkse kunstenaars (Vereinigung bildender Künstler Österreich), ook bekend als de Weense Secession, en het einde wordt gemarkeerd door de scheiding van de Klimt-groep van de Unie op 14 juni 1905. De geestelijk leider en eerste voorzitter van de Weense Secession, Gustav Klimt, heeft een centrale plaats op de tentoonstelling en zijn belangrijkste schilderijen zijn er te zien zoals 'Nuda Veritas - naakte waarheid', waaraan de tentoonstelling haar titel heeft te danken.  

>>>> Meer over Nuda Veritas

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije