Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Pécs 2010, 'Fingermarks'

The_Freckels-abVrijdag 24 september 2010 - De Accessories Foundation in Nederland vindt Pécs 2010, culturele hoofdstad, een goede aanleiding om dit jaar waarin Pécs veel nationale en internationale aandacht krijgt, de handschoenenfabricage van deze stad in de schijnwerpers te zetten. Het is immers een bedrijfstak die al sinds 1762 onlosmakelijk is verbonden met Pécs.

Handschoen.AFieldenPécs had in het verleden een flink aantal leerbewerkingsbedrijven en kleine fabrieken. Veel inwoners verdienden hun brood in die fabrieken of door thuis handwerk te verrichten. Door strengere milieueisen en verordeningen zijn in het verleden veel bedrijven gesloten. Er zijn echter nog acht handschoenenfabrieken die tienduizenden handschoenen voor de internationale markt produceren, voor zowel wereldberoemde als voor onbekende merken. Er worden handschoenen voor dagelijks gebruik gemaakt, maar ook exclusieve, verfijnde ontwerpen zoals voor Chanel, Luis Vuitton en Boss. Het is uitsluitend handwerk en specialistisch vakwerk. De handschoenen worden gemaakt van uiteenlopende materialen, zoals van wild varken, python, lam, vos, zebra en struisvogel. Maar ook voor de motorsport en boksen worden handschoenen gemaakt. In het centrum van Pécs is nog maar één kleine handschoenenwinkel annex werkplaats te vinden, La-Do-Mil Bördísmű waar handschoenen worden gemaakt en ook verkocht.

Voor de Nederlandse kunstenaar Elizabeth de Vaal, vaak werkzaam in Hongarije niet ver van Pécs, is deze geschiedenis en de handschoenenindustrie zo fascinerend dat zij in 2009 besloot het kunstproject 'Fingermarks' op te zetten en dat nu in 2010 te presenteren. De verschillende door de Vaal uitgenodigde kunstenaars werken in workshops samen met de handschoenenmakers en ontwerpers, dit helaas zonder publiek. Maar met  ingang van komende week kan ook het publiek zien waar de boeiende geschiedenis, eenmaal gecombineerd met hedendaagse vormgeving, toe kan leiden.

FINGERMARKS  
   
Dinsdag 28-09-2010  Nádor Gáleria, modeshow en presentatie Adéle Frank
Aanvang 18.00 uur  
Donderdag 30-09-2010  Nádor Gáleria, start van de tentoonstelling
Aanvang 20.00 uur  
Vrijdag 01-10-2010  Opening van de tijdelijke 'Bijzondere Handschoenenen Winkel'
Aanvang 16.00 uur  Ferencesek utca 14. , Pécs
   

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije