Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Door Europa: Essen-Pécs-Istanboel per fiets in 2010

swlogovierkant.jpgWoensdag 2 december 2009 - Ik leerde ooit Hongaars op mijn tweeëntwintigste in Afrika als deelnemer aan de Teleki Sámuel Expeditie. Maar behalve dat ik toen begreep dat het een moeilijke taal is, heb ik daar ook nog iets anders opgestoken: het besef namelijk dat een reis pas een Reis met een hoofdletter ‘R' is, als je hem maakt met een of ander officieel doel voor ogen. Inmiddels ben ik vierenveertig jaar oud en tweeëntwintig jaar verder, dus mijn drang naar een geregeld leven gaf in dat het weer tijd wordt om een Reis te gaan ondernemen!  
Het officiële doel was snel gevonden. In 2010 is mijn woonplaats Pécs, samen met Essen en Istanboel, Europese Hoofdstad van Cultuur. Dus het leek mij een sportief idee deze drie plaatsen per fiets met elkaar te verbinden. Al doende hoop ik zo de aandacht te vestigen op het feit dat het zeer wel mogelijk is zonder auto of vliegtuig erop uit te trekken. Maar belangrijker nog is mijn zoektocht onderweg naar plaatsen waar in een ver of recent verleden iets gebeurd is, dat licht werpt op een zeer actuele vraag: bestaat er zoiets als de Europese eenheid?
 

swfietsnl.jpgZoals het er nu naar uitziet vertrek ik op 10 april uit Essen. Op 9 mei moet ik in Pécs aankomen (bij een kerk die ooit als moskee gebouwd werd) en eind juni hoop ik in Istanboel de eindstreep te bereiken (bij een moskee die ooit als kerk gebouwd werd).

 

 

 

Enkele voorbeelden van thema's die ik onderweg hoop aan te kaarten:

• In Keulen heeft de bouw van een Turkse moskee de gemoederen verhit: waarom moet het mohammedaanse gebedshuis zo groot worden?
• Zou het me lukken in Straatsburg (symbool van Europese vrede) in gesprek te komen met László T?kes, Hongaars lid van het Europese Parlement voor Roemenië, de man rond wie de opstand tegen Ceaucescu spontaan begon en die zich nu inzet voor de rechten van Hongaarse minderheden buiten Hongarije?
• In Stuttgart vertelt Tante Charlotte mij hoe zij en haar familie uit het Sudetenland verdreven werden na de oorlog. Was dat terecht?
• Otto I versloeg in 955 de heidense Hongaren op het Lechfeld bij Augsburg. Redden de Duitsers daarmee christelijk Europa tegen de barbaren uit het Oosten?
• Vind ik Tante Charlottes geboortehuis terug in Tsjechië? En wie woont er nu?
• In 1529 en in 1683 belegerden de Turken, zonder succes, Wenen. Wat voor gevolgen had dit voor Europa?
• In Bratislava hoop ik iets uit eerste hand te vernemen over de rel die rond de Slowaakse taalwet ontstaan is.
• In het Oostenrijkse Heiligenkreuz kunnen ze me vast wel uitleggen waarom die nieuwe vuilverbrander pal op de grens met Hongarije gebouwd moet worden.
• In Mohács maakte de Turkse sultan korte metten met de Hongaren in 1526. Waarom kregen ze geen hulp uit West-Europa?
• Hoe word je in Srebrenica ontvangen als Hagenaar?
• Is de weg tussen Europa's nieuwste landjes Montenegro en Kosovo al open, of stuit ik nog steeds op road blocks?
• Waarom doet Griekenland er zo lang over een klein stukje weg naar de nieuwe Bulgaarse grensovergang bij Makaza aan te leggen?
• Waarom valt het Turkije zo zwaar een Grieks-orthodox seminarie op een eilandje voor Istanboel te laten heropenen?

swlogohelemaal.jpgDit zijn maar enkele voorbeelden van de vele onderwerpen die mij interesseren. Mijn streven is om later een boek te schrijven over mijn bevindingen over het Europa anno 2010.

>>>> Door Simon Wintermans

Wilt u meer weten over dit bijzondere project dat door Simon Wintermans wordt opgestart en wilt u rechtstreeks met hem in contact komen? Op zijn weblog is er van alles over te lezen.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije