Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Museum voor Schone Kunsten, tijdens verbouwing open

szpm.jpgDonderdag 10 december 2009 - Het Museum voor Schone Kunsten, het belangrijkste museum voor beeldende kunst in Boedapest, gaat verbouwen. Dit museum met een omvangrijke verzameling Europese schilderkunst uit onder meer Italië, Spanje, de Nederlanden, Duitsland, Frankrijk en Engeland en met werken van kunstenaars zoals El Greco, Goya, Rembrandt en Rubens, is nodig aan uitbreiding toe.

Het imposante neo-klassieke gebouw aan het Heldenplein, waarin dit museum is gevestigd, werd voltooid in 1906. In die tijd werden naast de vaste expositie geen tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd die zulke grote bezoekersaantallen trekken als tegenwoordig en dus bijzondere veiligheidsmaatregelen noodzakelijk maken. De 'tentoonstellingscultuur' is ook aan het veranderen: het is vandaag niet meer voldoende dat enkel schilderijen aan de muren te bewonderen zijn zoals in het verleden. Musea zijn nu niet alleen tentoonstellingsruimte, maar spelen daarnaast een andere rol: die van ontmoetingplaats, cultureel forum en als plaats waar kunst en populaire wetenschap bij elkaar komen.

Volgens de plannen beginnen de grootschalige verbouwingswerkzaamheden in 2010. Het vernieuwde museum wordt uitgebreid met twee nieuwe ondergrondse verdiepingen (6000 m2), waar café's, een restaurant, een museumwinkel, ruimtes voor kinderprogramma's en een reusachtige expositiezaal van 1200 m2 een plaats krijgen. Tijdens deze verbouwing blijft het museum gewoon open voor publiek. Naast de vaste tentoonstelling lopen er twee interessante tentoonstelling tot begin 2010. Tot 14 februari kunt u naar „Van Boticelli tot Titiaan", gewijd aan de meesterwerken van de Italiaanse schilderkunst uit de 15e en 16e eeuw en tot 15 maart 2010 kunnen etsen en gravures van de 16e-eeuwse Italiaanse kunstenaar Parmigiano worden bewonderd. bewonderd. Van deze expositie 'Alchemie der Schoonheid', is ook een Engelstalige catalogus verkrijgbaar.

Ook de vaste activiteiten van het museum gaan door tijdens de verbouwing. Zo is er elke zaterdagochtend om 10.00 uur een programma voor kinderen. Daarin leren kinderen spelenderwijs van kunst te genieten door gezamelijk kunst te bekijken en te onderzoeken, te spelen, te tekenen en te knutselen. Elke laatste zaterdag van de maand kunnen ook de ouders meedoen en samen met de kinderen opdrachten uitvoeren. Daarnaast kun je zelfs een verjaarspartijtje in het museum laten organiseren waarbij het jarige kind zelf het thema kan kiezen.

Voor volwassenen is elke tweede donderdagavond van de maand interessant. Er worden dan speciale Engelstalige rondleidingen gehouden met live muziek in de Jazz Salon!

>>>> Door:  Krisztina Soós

 

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije