Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse kinderboeken in het Engels en Duits

klickklack.jpgMaandag 30 november 2009 - Sinterklaas komt er aan en daarna volgt kerstmis, dus het is de hoogste tijd na te denken over wat je aan familieleden, vrienden en kennissen cadeau wil geven. In deze bijdrage probeer ik te helpen een keuze te maken wat betreft kinderboeken en zo ook de Hongaarse kinderliteratuur onder de aandacht te brengen. Omdat deze werken in het Nederlands nog niet beschikbaar zijn, bied ik een overzicht van de bekendste Hongaarse kinderboeken die in het Engels of Duits zijn verschenen.

pom_pom.jpgDe kinderboekenschrijver István Csukás (1936 - ) is sinds de jaren '80 overal in Hongarije bekend. Hij schrijft fantasievolle en kleurrijke verhalen, zowel voor kleine kinderen (Pompom) als voor kinderen boven de 6 jaar, zoals een spannend speurdersverhaal dat zich in de dierentuin van Boedapest afspeelt.
Het boek 'Pompom erzählt' gaat over een meisje dat onderweg naar school haar vriend Pompom ('kwastje, pompon') ontmoet die uit breiwol bestaat en op een boomtak zit. Zijn gedaante kan veranderen en daardoor verschillende functies vervullen, maar het liefst zit hij op het hoofd van het meisje en vertelt hij boeiende verhalen om de tijd op weg naar school te verdrijven. De boeken zijn geïllustreerd met prachtige tekeningen van Ferenc Sajdik. Voor kinderen van 5-10 jaar.

Sinds de jaren '70 staan de boeken van Veronika Marék (1937 - ) met illustraties van eigen hand op de boekenplank van vele Hongaarse kleuters. Zij schrijft en tekent in een kenmerkende stijl: met lieve woorden en eenvoudige, kleurige tekeningen brengt zij kleine kinderen alledaagse dingen bij zoals de maanden van het jaar, het leven in de wei of in het bos. Haar bekendste figuren zijn Boribon en Klickklack. Boribon (Boribon the Teddy Bear) is een klein beertje dat samen met zijn vriendinnetje wandelingen maakt, of van de witte winter geniet. De Klickklack-boeken, met kastanjefiguurtjes, gaan over het ontdekken van de natuur (Klickklack und die Monate). Voor kinderen van 3-6 jaar.

Éva Janikovszky (1926-2003) is een van de bekendste Hongaarse schrijfsters. Haar boeken zijn in 35 talen verschenen. Het onderwerp van haar boeken is de relatie tussen ouders en kinderen met de alledaagse conflicten, ervaringen en belevenissen. De hoofdmotieven zijn meestal eerlijkheid, vriendschap, werken en spelen, in enkele gevallen beschreven vanuit het oogpunt van een kind. Haar naam is verbonden met die van László Réber, de vaste illustrator van haar boeken. Hij gebruikt heel eenvoudige tekeningen om ruimte voor de kinderfantasie te late. If I Were a Grown-Up '(Große dürfen alles): „Als ik volwassen was, zou ik een geheel andere volwassene zijn en overal blij mee zijn. In de eerste plaats zou ik blij zijn om te mogen doen wat ik wil." Voor kinderen van 4-8 jaar.

vuk2.jpgIstván Fekete (1900-1970) vertegenwoordigde de boswachter-jagerliteratuur in Hongarije. Zijn verhalen hebben een bijzondere sfeer, spelen zich af in de natuur, en gaan over dieren zoals de uil, zwaluw en ooievaar en over het contact tussen mens en natuur. Zijn bekendste kinderverhaal is 'Vuk the Fox Cub'. Vuk is een kleine vos, wiens ouders tijdens een jacht zijn omgekomen en die door een ervaren oude vos wordt opgevoed. De oude vos verbiedt Vuk in de buurt te komen van het huis van de „gladhuidige" (zo noemen de vossen de mens), maar de kleine onervaren vos is te nieuwsgierig ...Dit boeiende verhaal is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Met deze selectie hoop ik de belangstelling voor de Hongaarse literatuur te hebben gewekt en wens ik kinderen en ouders veel plezier bij het lezen. De boeken zijn in een groot deel van de Hongaarse boekenwinkels te koop.

>>>> Door:   Krisztina Soós

 

Kinderboekenwinkel Boedapest   Pozsonyi Pagony Könyvesbolt
Website Veronika Márek  Engelstalig
Uitgeverij Kinderboeken  Móra Kiadó

 

 

lfarkas.jpgTijdens de kinderboekenweek in Nederland werd trouwens het boek 'Reis om de wereld in een dag' gepresenteerd. De van oorsprong Hongaarse maar in Amerika opgegroeide Leonora Farkas schreef verhalen over kinderen in de landen waar zij met haar Nederlandse echtgenoot woonde. Na haar overlijden heeft haar man de verhalen en tekeningen gebundeld en laten uitgeven. (red.HV)

Website  Reis om de wereld in een dag

 

 

 

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije