Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongaarse zigeuners - Verhalen van overlevers

Hongaarse zigeuners - Verhalen van overleversZondag 11 juli 2010 - De Hongaren maakten pas in 1944 kennis met de toorn van Hitler, maar toen de nazi's het land eenmaal waren binnengevallen waren Joden noch zigeuners hun leven zeker. Over de oorlogservaringen van de Hongaarse Roma zijn tot op de dag van vandaag maar weinig feiten bekend; over het aantal vervolgden en doden bestaan slechts uiteenlopende schattingen. Ooggetuigenverslagen van zigeuners die de (werk)kampen hebben overleefd zijn er nauwelijks.
Fotografe Jutka Rona bezocht het Holocaust Centrum in Boedapest en het trof haar hoe weinig er bekend is over de vervolging van de Roma. Zij ging op zoek naar de verhalen van overlevenden en portretteerde hen en hun nazaten.


De zeven geïnterviewden doen verslag van de tragische gebeurtenissen in de verschillende kampen en van hun leven in het naoorlogse Hongarije. 

De indringende, rake portretten van Jutka Rona tonen de sterke overlevingskracht en vitaliteit van de Hongaarse zigeuners. Zij bewerkte voor dit boek interviews van Roma-journalisten. Het inleidende artikel is van prof.dr. Zsuzsanna Ferge, het slotartikel is van dr. Péter Szuhay.

Jutka Rona is geboren in Boedapest en woont sinds 1936 in Nederland. Zij publiceerde onder meer de fotoboeken Wolvenstraat 1974, Een denkbeeldig leven, Op je tenen lopen, Een wereld van stilte, Binnen Buiten en reisgidsen over Boedapest, Wenen, Hongarije en Cuba.

Bestel hier het boek.

Beluister hier het gesprek dat Anton de Goede had met Jutka Rona (De Avonden, VPRO, 23 juni).

Hongaarse zigeuners

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije