• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

De Berlijnse Muur viel in Sopron in Hongarije

Pan Europese PicknickWoensdag 19 augustus 2009 - Vandaag precies 20 jaar gelden viel de Berlijnse Muur in Sopron in Hongarije. Een vreemd idee wellicht, maar tóch is het zo.

Op zaterdag 19 augustus 1989 werd op een weilandje in de buurt van Sopron in Hongarije een picknick georganiseerd als verbroedering met een hapje en een drankje tussen de Oostenrijkers en de Hongaren die aan beide zijden van de zwaar bewaakte grens woonden. Het openen van de grens voor deze picknick is het feitelijke begin van het einde van de Berlijnse Muur.   

 

De zogenaamde Pan Europese Picknick werd georganiseerd voor de direct omwonenden van de grens bij Sopron en werd gedoogd door de communistische autoriteiten van Hongarije. Oost-Duitse vluchtelingen die ‘op vakantie' waren in Hongarije kregen lucht van de opening van de grens en begaven zich naar Sopron. Zo'n 600 van hen zagen kans om Hongarije te verlaten en hun toevlucht tot Oostenrijk te zoeken. De Hongaarse grenswachten grepen niet in, zogenaamd omdat ze met hun rug naar Hongarije stonden om Oostenrijkse paspoorten te controleren.

Op 10 september 1989 zette de Hongaarse overheid definitief de grens open voor de vluchtelingen die naar het Westen wilden en brak daarmee openlijk de solidariteit met de DDR.

Vandaag de dag is het weiland bij Sopron een verzamelplaats van grotere en kleinere monumenten die de herinnering aan het openen van de grenzen levend moeten houden. Precies 20 jaar na de historische gebeurtenissen zal op 20 augustus 2009 wederom een monument worden onthuld. De herinnering wordt levend gehouden ook nadat Hongarije in 2007 tot de Schengen-zone is toegetreden en alle grenscontroles daarmee totaal vervielen.

 

Afdrukken

 

 

>>>> Lees ook: www.paneuropaipiknik.hu
Was het communistische systeem vol te houden?
Oost-Duitse familie (deel 1)
Oost-Duitse familie (deel 2)

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije