Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Molotov-cocktails gegooid naar de Slowaakse ambassade

Donderdag 27 augustus 2009 - In de vroege morgenuren van woensdag 26 augustus schreven we weer een dieptepunt in de Slowaaks-Hongaarse relatie: Molotov-cocktails vlogen naar de Slowaakse ambassade te Budapest. De met benzine gevulde flessen onploften niet, zodoende was er ook geen schade aan het gebouw. De politie stelt een onderzoek in en neemt de zaak volgens de woordvoerder van de BRFK serieus. Een cordon van hekken is nu geplaatst rond het gebouw en vier politiewagens zijn gestationeerd, aldus MTI.

 

De twee EU-lidstaten kennen al een lange geschiedenis van onmin met elkaar. Het afzeggen van de bouw van de stuwdam in de Donau op ongeveer het mooiste uitzicht welke de rivier te bieden heeft, van Visegrád naar Nagymaros, deel uitmakend van een systeem waarvan de Slowaakse haar deel heeft uitgevoerd was reden tot grote spanningen tussen beide landen in de jaren ‘90 van de vorige eeuw. De zaak ligt voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag. Tot oplossingen konden beiden landen niet echt komen.

Vervolgens zijn er nieuwe administratieve indeling in Slowakije gekomen, kleine provincies werden opgedoekt en opgenomen in grote regio's die lopen van noord naar zuid, volgens vele Hongaren kan dan de Hongaarse minderheid in Slowakije geen meerderheid meer kon vormen in de zuidelijke streken waar zij een substantieel deel van de bevolking vormen. In de beginjaren van deze eeuw was er weer een betrekkelijke rust en de betrekkingen tussen de twee landen leken zich te verbeteren. De grootste Hongaarse politieke partij in Slowakije maakte deel uit van de regering van Mikulas Dzurinda en Slowakije werd NATO-lid en EU-lid. Na de verkiezingen in 2006 ging het weer bergafwaarts, de liberale partij van Robert Fico steunt op de nationalistische partij van Ján Slota, de rabiate Hongarenhater. Een reeks van incidenten tussen beide landen vonden plaats. De meest bekende zijn onder andere het politie-optreden tegen Hongaarse supporters van de Slowaakse voetbalvereniging Dunajska Streda, waarbij eigenlijk in Hongarije zelf weinigen zich afvroegen met welk doel de supporters van Ferencváros en Újpest broederlijk naast elkaar zaten op de tribunes van een obscure voetbalploeg uit de Slowaakse liga. De Slowaakse politie werd volgens de autoriteiten geprovoceerd door Hongaars nationalistische teksten op spandoeken en zangkoren van de supporters en trad hardhandig op. Volgens Hongaarse nationalisten zouden de Slowaakse veiligheidsdiensten bezig de Hongaarse samenleving te destabiliseren (de bomaanslag in de Aranykéz utca te Budapest in 1998 zou door hun uitgevoerd zijn en ook zouden de diensten betrokken zijn bij de Zigeuner-moorden). Nu hebben we dan de voor de Hongaarse minderheid in Slowakije ongunstig gevonden taalwetten en het verzet hiertegen vanuit Hongarije. President Sólyom sprak zich enkele malen uit tegen de invoering van deze wetten begin augustus. Afgelopen 21 augustus werd hem de toegang tot Slowakije ontzegd, waar hij te Komárno een St. Stefanus standbeeld wilde onthullen. 21 augustus 1968 was de dag dat de Warschau-pact landen Tsjechoslowakije binnenvielen om een eind te maken aan de Praagse Lente, deze reden werd door de Slowaakse overheid genoemd om de Hongaarse President weer terug te doen keren naar de Hongaarse zijde van de Donau. Kortom, de twee kleine Midden-Europese staten hebben veel frustraties jegens elkander en vergeten dat ze deel uitmaken van een groter geheel, nml. De Europese Unie en de NATO, beiden toch opgericht om dit soort onmin zoveel mogelijk tegen te gaan.

 

>>>> Auteur: Nagy Jen?

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije