• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Boedapest wint Aurolia 2010 met Szabadság híd

aszabadWoensdag 15 december 2010 - De stad Boedapest heeft met de bijzondere en duurzame verlichting van de gerestaureerde Szabadság híd de eerste prijs in 'Auroralia 2010' gewonnen. De tweede prijs ging naar het Zwitserse Genève en de derde naar de Nederlandse stad Tilburg. Het verlichtingsproject van de Szabadság híd werd tegelijkertijd met het plan voor restauratie van de brug opgezet door het in buitenverlichting gespecialiseerde bedrijf Tungsram-Schréder.

aszabad1De verlichting van de brug bestaat uit LED lampen waarvoor de fittingen speciaal ontworpen moesten worden. Doel van Tungsram-Schréder was om de brug zo mooi mogelijk uit te lichten, de lijnen en de groene kleur van de brug te benadrukken in samenhang met de omliggende bebouwing en de Donauoevers, maar tevens zo duurzaam mogelijk te laten zijn waardoor jaarlijks op elektriciteit bespaard kan worden en de CO2 uitstoot laag blijft. Tungsram-Schréder heeft voor meerdere locaties in Boedapest de verlichting uitgevoerd. De Szabádság híd is het eerste project dat geheel met LED verlichting, door het bedrijf Dunaled genoemd, verlicht wordt.

Volgens de jury was een belangrijke reden voor toekenning van de prijs de creatieve manier waarop oplossingen zijn bedacht voor de technisch moeilijke omstandigheden zoals het vocht in de lucht boven de rivier en trillingen van de brug door het verkeer. Behalve naar de meer technische aspecten en de duurzaamheid is natuurlijk ook gekeken naar de schoonheidswaarde voor de stad. De Szabadság híd heette eerst Ferencz József híd, vernoemd naar de toenmalige keizer Frans Joseph en de brug werd door hem ook geopend in 1886.

Tilburg won als een van de 16 deelnemers aan Aurolia de derde prijs met het verlichtingsproject voor de stadsring rondom het centrum. Aurolia is een internationale wedstrijd opgezet in 2009 voor de beste verlichtingsprojecten. De jury bestaat uit onafhankelijke deskundigen uit de internationale pers die gespecialiseerd zijn in stadsverlichting, stadsplanning, duurzame ontwikkeling en milieu.

>>>> TdS
>>>> Bron:  diverse media
aszabad2

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije