Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Hongarije wordt weer waterland

TiszaBodrogMaandag 13 december 2010 - Bij Szolnok zal het waterpeil in de Tisza vandaag waarschijnlijk een waterpeil van acht meter bereiken. In het centrale deel van de Tisza begint de rivier al langzaam te overstromen. Eerder werd gemeld dat de Tisza bij Tokaj buiten zijn oevers gaat treden. Verwacht wordt dat de waterstanden in de rivier de komende weken, in verband met de sterke golven door de harde wind, hoogten kan bereiken zoals die werden gemeten afgelopen zomer.

Overal in het noordoosten van Hongarije dat in het voorjaar en zomer al zo zwaar getroffen werd, bestaat de kans op overstromingen in gebieden langs de Bodva, Bodrog, Sajó, Hernád en Takta. Vanmorgen werd gemeld dat er 450 kilometer aan rivieroevers onder dijkbewaking staan, op sommige gedeeltes is alarmfase 1 afgekondigd en zijn mensen aan het werk om met zandzakken dijken te verstevigen.

Landelijk gezien stond afgelopen weekend 3167 vierkante kilometer onder water en was over een afstand van 1917 kilometer oeverbewaking nodig. Veel landbouwgronden staan onder water, mede omdat het water van de vorige overstromingen dit jaar nog steeds niet is verdwenen. Ook het grondwaterpeil is op veel plaatsen te hoog geworden zodat het water niet de grond in kan zakken. Door de vele regenval en sneeuw die snel weer wegdooide is er veel meer water te verwerken dan normaal in de decembermaand. Op sommige plaatsen is het water iets aan het zakken omdat door het droge koude weer er geen water meer bijkomt.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije