• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

West Balkán, drie dodelijke slachtoffers door paniek

wb-1aMaandag 17 januari 2011 - Afgelopen zaterdagavond kwamen drie jonge vrouwen om toen er rond 23.00 uur paniek uitbrak in het uitgaanscentrum West Balkán in Boedapest. De drie slachtoffers werden verdrukt toen duizenden jongeren probeerden naar buiten te komen. Vijf mensen zijn inmiddels aangehouden voor verhoor door de politie, waaronder de organisatoren van het feest in West Balkán.

Eerder werd gemeld dat er voor het feest Noise Night Life enkel een vergunning was afgegeven voor maximaal driehonderd personen. De burgemeester van stadsdeel Terézváros, waar de club zich tegenover het Nyugati treinstation bevindt, verklaarde juist dat een vergunning voor het feest Noise Night Life twee weken daarvoor was ingetrokken. Toch is het feest doorgegaan en het bleek dat in het hele pand, dat bestaat uit meerdere zalen en totaal 1600 man kan herbergen, die avond bijna drieduizend mensen zijn binnen gelaten. De politie gaat er vanuit dat het er nog meer geweest hebben kunnen zijn, omdat er vierduizend kaartjes waren gedrukt. De aangehouden personen worden beschuldigd van dood door schuld.

De precieze oorzaak van de plotselinge paniek is nog niet bekend. Sommige aanwezigen zeiden dat ze een steekpartij hebben gezien. Na onderzoek heeft de politie bekend gemaakt dat in het bloed van een van de slachtoffers amfetamine is gevonden. De slachtoffers zijn verdrukt op de trappen tussen de eerste en tweede verdieping door de naar buiten vluchtende massa en door verstikking om het leven gekomen, aldus de hoofdcommissaris van politie Tamás Tóth.

Niet overal trouwens in West Balkán brak meteen paniek uit. Op een hogere verdieping ging het feest door zonder dat iemand in de gaten had wat er verderop in het pand plaatsvond. Een groot deel van de aanwezigen werd opgevangen in een wachtzaal van het Nyugati station, hun jassen en tassen bleven achter in de club maar konden zondag worden opgehaald. Zondagavond is een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor het gebouw, ongeveer vijfhonderd mensen waren daar aanwezig.

Foto's van de tragedie

Foto's van de herdenking

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije