Képíró als vrij man overleden

Zondag 4 september 2011 - De van oorlogsmisdaden verdachte Hongaar Sándor Képíro, die onlangs nog werd vrijgesproken door een rechtbank in Boedapest, is zaterdag overleden. Hij is 97 jaar geworden.

De rechtszaak die door het Simon Wiesenthal Center en een Servische aanklager voor oorlogsmisdagen was aangespannen tegen Képíró begon in mei van dit jaar. In juli werd hij tegen alle verwachtingen in vrijgesproken wat voor veel commotie zorgde. Zo zou de vrijspraak politiek gemotiveerd zijn geweest. Het uitstel van executie heeft er nu voor gezorgd dat Képíró zonder beschuldiging heeft kunnen sterven. Képíró werd aangeklaagd omdat hij in de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk zou zijn voor de moord op Joden en Serviërs in de Servische stad Novi Sad in januari 1942.

Zowel de aanklagers als de advocaat van Képíró gingen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. Meer daarover in: Grote teleurstelling over vrijspraak Képíró

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije