• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Grote teleurstelling over vrijspraak Képíró

kepirokepWoensdag 20 juli 2011 - De vrijspraak van de van oorlogsmisdaden verdachte Hongaar Sándor Képíró gisteren in Boedapest heeft tot verbazing en boosheid geleid in Novi Sad en Jeruzalem. Volgens de rechtbank in Boedapest was er geen bewijs dat Képíró betrokken was bij de moord op 36 burgers in 1942 in de Servische stad Novi Sad.
                    

Efraim Zuroff van het Wiesenthal Center die vanuit Jeruzalem naar Boedapest was gekomen om de uitspraak bij te wonen noemt het een verschrikkelijke beslissing. Het gaat volgens hem volstrekt in tegen de bewijzen en de kennis van wat er toen gebeurd is in Novi Sad. De Servische aanklager voor oorlogsmisdagen Bruno Vekaric gaat er vanuit dat er in hoger beroep gegaan zal worden om Képíró toch achter de tralies te krijgen. Vekaric gaf aan dat hij zeker niet tevreden is over de uitspraak. De Servische Officier van Justitie Vladimir Vukcevic is zeer geschokt en vindt het feit dat na de uitspraak in de zaal werd gejuicht en geklapt voor Képiro misselijkmakend. Ana Frenkel van het Wiesenthal Center Serviё en hoofd van de joodse Gemeenschap van Novi Sad vindt deze uitspraak eigenlijk wel te verwachten van de Hongaarse gemeenschap omdat die nog steeds niet haar fascistische verleden in de ogen wil kijken. In sommige media wordt zelfs het vermoeden uitgesproken dat de uitspraak door de huidige politiek is beїnvloed. Burgemeester Igor Pavličić van Novi Sad vindt de uitspraak een verschrikkelijke belediging voor de slachtoffers. 'Als zo'n uitspraak wordt gedaan door een tweederangs rechtbank dan laat dat het onrecht en straffeloosheid zien voor de misdaden die nog steeds hun impact hebben op onze stad.'

novisadDe nu 97 jarige en zwaar zieke Sándor Képíró is volgens de aanklacht als kapitein van de militaire politie verantwoordelijk voor de moord op 35 (andere bronnen spreken over 36) Serviёrs en joden in een razzia tegen de Servische partizanen. Het Hongaarse leger vocht daar samen met Duitsland in de Tweede Wereldoorlog, dat deel van Serviё was toen in Hongaarse handen. Képiro zou ook betrokken zijn geweest bij de executie van rond de 1250 burgers van Novi Sad. Die werden aan de oevers van de Donau samengedreven en vermoord.

De rechtbank heeft Képíró op alle punten vrijgesproken. Képíró zegt niet op de hoogte geweest te zijn van de moorden en dus niet schuldig te zijn. De rechtbank in Boedapest heeft geen bewijzen kunnen vinden, als die er al waren stamden die uit de jaren veertig toen er ook al een proces gevoerd werd tegen Képiro en waarvoor hij bij verstek tot 14 jaar veroordeeld werd, en die bewijzen zijn niet meer te verifiёren. Rechter Béla Varga zegt het zelfs hoogst onwaarschijnlijk te vinden dat Képíró betrokken was bij de moorden. Képíró vertrok - vluchtte - in 1945 naar Argentiniё en keerde in 1996 terug naar Hongarije met de garantie dat hij niet meer vervolgd zou worden. Het Wiesenthal Center vond hem in 2006 en startte toen alsnog de procedure tegen hem. Het Hongaarse Openbaar Ministerie heeft al laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Ook Képíró zelf gaat in beroep tegen zijn vrijspraak. Alsof het hem nog niet genoeg is wil hij nu vrijgesproken worden omdat hij niet op de hoogte zou zijn geweest van de misdaden, en niet enkel omdat er gebrek aan bewijs is. Met de daarop gebaseerde uitspraak zijn hij en zijn advocaat Zolt Zetényi niet tevreden.

>>>> Bron:  diverse media

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije