• Home
  • Overigen
  • Algemeen nieuws

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Meer en meer slachtoffers door winterweer

dunjegVrijdag 10 februari 2012 - Ook in Hongarije is het nu berekoud en de rivier de Tisza is op een aantal plaatsen na over de hele lengte helemaal dichtgevroren. Jaloersmakend voor Elfstedentocht fanaten, het ijs is er tussen de 10 en 20 centimeter dik!

De Donau is ook langzaam aan het dichtvriezen, op sommige stukken is dat al over de hele breedte. Maar in Boedapest bijvoorbeeld, door de sterke stroming en de afwatering van riolen op de rivier, blijft het vooralsnog bij grote losse ijsschotsen. Vanuit de haven van Gönyű, niet ver van de stad Győr, is gistermiddag de grootste ijsbreker van Hongarije uitgevaren richting het zuiden naar de stad Baja. Daar sluiten kleinere ijsbrekers zich bij de grote aan en gaan ze gezamenlijk de Donau open proberen te houden. Inmiddels is varen over de Donau niet meer mogelijk.

Net als in andere Europese landen zijn door de kou veel mensen omgekomen in Hongarije. In sommige delen van het land zijn dorpen afgesloten van de buitenwereld en de wegen onbegaanbaar. Honderden mensen moesten door de politie en brandweer gered worden. Gisteren kwam het bericht dat er tot nu toe al 55 dodelijke slachtoffers zijn geteld. Een deel daarvan kwam om door koolmonoxidevergiftiging.

In januari kwam het Magyar Szóciális Forum met het schokkende bericht dat nog voordat de echte koude intrad er sinds oktober vorig jaar al tegen de zeventig mensen aan onderkoeling of bevriezing zijn overleden. Daarvan waren de meesten dakloos. Omdat het Forum niet over alle gegevens van de ziekenhuizen beschikt, werd in januari al geschat dat het totale aantal slachtoffers tussen de 120 en 140 lag. Hoeveel daklozen er sinds begin februari zijn overleden is nog niet bekend.

>>>> NOS Radio - Nederlandse binnenschipper op de Donau: het slaapt niet lekker op het ijs

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije