Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Archief

Zondag 14 oktober 2007 - Boedapest aan het IJ

Boedapest aan het IJDe Passie van de Poesta
Op zondag 14 oktober wordt in de Amsterdamse Schreierstoren een Hongaars wijnfestival met verrassende wijnen gehouden. De Schreierstoren is een middeleeuwse toren in het hartje van Amsterdam tegen over het Centraal Station.

In het VOC café staat De Bubbelbar voor u klaar met Bubbels van Budapest. In de Herenkamer is er een buffet met schotels van de Hongaarse chef-kok Lajos Takács. In de benedenzalen van de Schreierstoren kunt u ruim vijftig Hongaarse wijnen proeven en kunt u kennismaken met de vele soorten onweerstaanbare Hongaarse worst en andere delicatessen.


Het Hongaarse trio SIRASO speelt deze dag een mix van Hongaarse en westerse muziek en van 20:00 uur tot 23:00 uur draait de beroemde Hongaarse DJ. Lecsó.

Om 20:00uur wordt het 1e Nederlandse kampioenschap Hongaars tafeldansen gehouden (voorronde Nationale Kampioenschappen).

Wijn

In Hongarije noemt men witte wijn die een paar jaar in de kalksteen grotten heeft liggen rijpen en dubbel gist op fles PEZSGÕ. In Frankrijk, in de streek Champagne noemt men deze wijnen "champagne".

SchreierstorenIn de Bubbelbar in het VOC café presenteren wij zeven mooie soorten peszg?, Hongaarse sprankelende wijnen waarvan u uitgebreid kunt proeven.

Beneden in de proeflokalen vallen ruim vijftig Hongaarse wijnen te proeven waarvan een aantal gemaakt zijn van typisch Hongaarse druivenrassen zoals: Juhfark, Irsai Olivér, Furmint, Kéknyelü en Kadarka. Ook internationale druivenrassen worden gebruikt, waaronder: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos (Blauburgunder), Blauwe Portugees, Muscat Lunel, Merlot en vele anderen. Ook flessen van de beroemde Bikavér en Tokaji Aszu staan op de tafels.

Eten
Hongaren houden van eten, dansen en drinken. De beroemde Hongaarse worsten zijn er in vele soorten, smaken en maten. De Kolbász en de Salami zijn alom bekend, maar daarvan zijn nog vele variaties. Ook de ingelegde zuren zijn er in een onuitputtelijke variatie. Op het festival staan ook de Hongaarse Kürt?skalács op tafel, deegrollen met een zoete of pittige smaak, gegrild op metalen pennen. Lajos Takács komt uit Hongarije om een van zijn beroemde buffetten te maken. Deze kok maakt moderne creaties met traditionele Hongaarse smaken.

Muziek

Het trio Siraso speelt semi akoestisch op verschillende instrumenten en mixt traditionele Hongaarse klanken met moderne westerse muziek.

In Hongarije is het tafeldansen een traditie die hoofdzakelijk door vrouwen wordt beoefend. De heren mengen zich alleen tussen het gewoel in de vorm van kelners die de deelneemsters zo snel mogelijk van de tafels willen halen. Duurzaamheid en originaliteit zorgen voor punten en kwalificatie. Uiteraard zijn er mooie prijzen voor de kampioenen.

Toegang € 10,- Hiervoor ontvangt u een eigen wijnglas en bonnen ter waarde van 6,- euro.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije