• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Egon Ronay, culinair 'opvoeder' van Engeland overleden

ronaya-aMaandag 14 juni 2010 - Een van de belangrijkste restaurantcritici van de afgelopen decennia in West-Europa, de van oorsprong Hongaarse maar sinds 1946 in Engeland levende Egon Ronay is zaterdag op vierennegentigjarige leeftijd in zijn woonplaats Berkshire overleden. Ronay, geboren in 1915 in Boedapest, is beroemd geworden om zijn restaurantgidsen die vanaf de jaren vijftig in Engeland verschenen en zijn culinair journalistiek werk voor kranten en tijdschriften.

Ronay kwam uit een Hongaarse familie die al sinds het begin van de twintigste eeuw restaurants en hotels runde. Zijn vader had een beroemd restaurant in Boedapest. Hij vluchtte in zijn eentje na de Tweede Wereldoorlog voor de Russische communisten naar Engeland. Daar werd hij manager van restaurants en zette hij een eigen restaurant op. Hij wordt beschouwd als degene die de eetcultuur van Engeland ten goede heeft doen veranderen en de kwaliteit ervan nauwlettend in de gaten hield. Tot aan zijn overlijden bleef hij doorwerken. Kritiek leveren op de huidige stand van de gastronomie was hem zeker niet vreemd. Een uitspraak van twee jaar geleden, dat moderne beroemde chefs zoals Gordon Ramsay en Jamie Oliver geen chefs meer zijn maar zakenmannen zijn geworden, illustreert mooi hoe hij tegen de huidige ontwikkelingen aankeek.

Lees hier een Hongaars artikel uit 2009 op Diningguide.hu

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije