• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Geen komkommertijd dit jaar

uborkaMaandag 30 mei 2011 - Zomertijd is ook komkommertijd. Maar dit jaar zorgen de komkommers voor een ware komkommerpaniek. In Duitsland zijn al tien mensen overleden aan met E.coli (EHEC) besmette komkommers. Het komkommerspook waart overal rond in Europa, al in acht landen zijn besmettingen gemeld, waaronder ook één in Nederland. In Belgiё zijn geen sporen van de bacterie gevonden.

Zowel in Tsjechiё als in Oostenrijk zijn door de voedselautoriteiten komkommers uit de winkels gehaald die missschien besmet zijn met EHEC. Behalve komkommers worden verdachte tomaten en aubergines onderzocht. Volgens Tsjechische bronnen zouden ook besmette komkommers naar Hongarije zijn geёxporteerd. Op dit moment vindt onderzoek plaats of er ook daadwerkelijk besmette komkommers in de Hongaarse winkels terecht gekomen zijn. Begin deze week wordt dat bekend gemaakt.

De Duitse autoriteiten gaan er vanuit dat de besmette komkommers van een bedrijf uit Spanje komen. Vanuit Duitsland werden de komkommers en andere groenten via Oostenrijk naar andere landen verscheept.

De Nederlandse staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw noemt de uitbraak van de EHEC-bacterie „een moeilijk probleem, ook voor de Duitse overheid". Bleker is aanwezig in Hongarije waar een informele bijkomst plaatsvindt over het Europese landbouwbeleid. Meer op RTL Z.

De Belgische Minister van Landbouw, Sabine Laruelle, die ook op de bijeenkomst in Hongarije was, heeft laten weten dat er vanaf nu geen Spaanse komkommers worden ingevoerd.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije