Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Geen besmette komkommers in Hongarije

kommmm-abVrijdag 3 juni 2011 - In Hongarije zijn geen komkommers uit Spanje aangetroffen die besmet zijn met de E.coli bacterie, aldus staatsecretaris van Landbouw Endre Kardeván. Hongarije heeft vanuit Spanje maar weinig komkommers ingevoerd, en met wat er wel op de markt is gekomen is niets mee aan de hand. Kardeván roept Hongaren op om enkel Hongaarse komkommers te eten.

De komkommerpaniek die in Europa uitbrak naar aanleiding van de vele sterfgevallen in Duitsland, en de beschuldiging van Duitsland dat die komkommers uit Spanje kwamen, heeft voor grote omzetverliezen geleid in Spanje en ook in Nederland. Nederland en Spanje zijn de grote leveranciers van Duitsland voor komkommers en andere groenten en de invoerstop van Duitsland voor groente uit deze landen zorgt voor een miljoenenschade. Voor de twee landen is nu EU geld beschikbaar gesteld om voor de gedupeerde tuinbouwbedrijven een deel van de schade te kunnen vergoeden.

Duitsland gaf eerst aan dat de oorzaak van de vele besmettingen aan Spaanse komkommers te wijten was, maar trok die verklaring weer in. De bacterie die op de onderzochte komkommers gevonden werd blijkt echter niet de veroorzaker van de ziekte te zijn.

In het Hongaarse Debrecen waar begin deze week een Europese landbouwraad plaatsvond, kreeg Duitsland het flink voor de kiezen. Verschillende landbouwministers vinden dat Duitsland er veel te snel vanuit is gegaan dat de komkommers uit Spanje de oorzaak waren. Ook blijkt dat het Europese systeem om de Europese voedselketen te kunnen onderzoeken niet voldoet. De ministers zullen die dagen in Debrecen niet echt aan de andere onderwerpen, zoals de melkquota en duurzame veeteelt, toegekomen zijn als je de internationale berichten erover leest. De jaarlijkse slappe komkommertijd is echt nog nooit zo spannend begonnen als dit jaar.

>>>> Bron: diverse media 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije