• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Raar voedsel eten, dat kan in Hongarije!

bblod-aDonderdag 3 mei 2012 - De traditionele Hongaarse keuken bekoort niet iedereen. En het is waar, een groot deel van de gerechten blinkt niet uit in verfijnde smaak of subtiele nuance. Maar zo lang de ingewanden en te vette delen van vlees worden vermeden, kan iedereen best wel lekker ouderwets en goed eten bij de Hongaren.

Een man die juist van heel vet griezelig en onherkenbaar eten houdt, is de Amerikaan Andrew Zimmern. Hij maakte de culinaire serie 'Bizarre Foods' voor Travel Channel, en een jaar geleden was de aflevering 'Hongarije' klaar. Die staat in drie delen op Youtube, en ja, het is regelmatig gruwelen geblazen! Een verse hurka tijdens de varkensslacht kunnen de meesten wel aan, een bord vol gebakken bloed met uien als ontbijt wordt al wat lastiger. De blubberige naar modder smakende karper in de vissoep, daarmee hoef je bij veel niet-Hongaren niet aan te komen, maar een bord pörkölt met in de mond uiteenspattende hanenkloten, tja... dat is heus ook mijn kostje niet.

hanenkl-abMaar Andrew, uit ingewandvrij Amerika, smult van alles wat hem voorgezet wordt. Hij vertelt er ook prachtige verhalen bij, natuurlijk met veel Amerikaans geschreeuw er tussendoor van: 'Wow, fantastic, it's a monsterfish, great and amazing!'

Pas echt eng wordt het als Andrew samen met een Hongaarse culinair journaliste gaat eten in het nog relatief nieuwe, maar inmiddels al wereldberoemde, restaurant Bock Bisztro. En zelfs Andrew spreekt, misschien omdat hij daar binnen in een restaurant zit en niet ergens buiten op een boerderij, iets zachter nu. Maar een ijsje van varkensvet gedoopt in bloed, dat is hoe dan ook 'amazing', een salade met gebakken placenta, hij vindt het prachtig. En ook dat sappig gebraden bullepeesje bij de vis, niets is hem te gek.

Waarschuwing: Als je er niet tegen kan, niet kijken. Hoewel de zeker niet enge kűrtőskalács om meer vraagt, de gefilte fisch bij Rosenstein best gewoon is en de knapperige zuurwaren op de markt er erg lekker uitzien. Hoewel die zuurwarenverkoopster soms wel een beetje vreemd uit haar ogen kijkt...

Ook de andere afleveringen van Bizarre Foods in verschillende landen zijn leuk, en ook een beetje eng!

http://www.youtube.com/watch?v=2udZCIlN6jw

http://www.youtube.com/watch?v=jayQCcoP3YI&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=K--28-OK110&feature=relmfu

>>>>  Tom de Smet

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije