Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Beigli bakken voor de kerst

beigli1aklDinsdag 17 december 2013 - Nog even en het is Kerstmis. In Hongarije komen dan de traditionele gerechten op tafel zoals vissoep, gevulde koolrolletjes en natuurlijk... beigli. Beigli (of bejgli) lijkt oorspronkelijk uit Silezië, in het huidige Polen, te komen. Daar wordt het met maanzaad gevuld en makowiec genoemd. Maar het gebak komt ook in talloze andere Midden- en Oost-Europese landen voor, tot in Litouwen aan toe. In Hongarije is het sinds het midden van de negentiende eeuw bekend.

Beigli wordt op veel verschillende manieren gemaakt en met allerlei vullingen. Die met maanzaad (mákos) en walnoten (diós) zijn het meest favoriet. Wil je dit jaar zelf mákos of diós beigli maken, maar heb je geen zin in urenlang malen, mengen, koken, vullen, wachten, bakken? Maak dan deze eenvoudige variant. We wensen je een vrolijk kerstfeest, oftewel: Boldog karácsonyi ünnepeket!

>>>> Door: Kati en Márti Bujdosó

Ingrediënten voor 2 grote rollen met maanzaadvulling en 2 met walnootvulling (4 rollen in totaal). Je kunt natuurlijk ook de hoeveelheden halveren, dan krijg je kleine rollen.

Voor de maanzaadvulling: 500 gram gemalen maanzaad (maanzaad met een maanzaadmolen malen of anders gemalen maanzaad kopen), 300 gram kristalsuiker, 2-3 eetlepels honing, een handvol rozijnen, geraspte schil van 1 citroen, 2 dl melk.

Voor de walnootvulling: dezelfde ingrediënten, maar het maanzaad vervangen door 500 gram gemalen walnoten.

Voor het deeg: 1 kilo witte bloem, 500 gram zachte roomboter, 100 gram suiker, een snuf zout, 2-3 eidooiers, 2 dl zure room, 30 gram verse gist opgelost in koud (lauw) water.
Voor het bekwasten van het deeg: 1 ei, dooier en wit gescheiden.

Bereidingswijze:

Maak eerst de twee vullingen. Verhit daarvoor de melk in een pan, doe het gas uit en voeg alle ingredienten toe voor de vulling. Roer goed door en laat afkoelen. Beide vullingen moet nét smeerbaar zijn. Voeg eventueel een beetje melk of wat griesmeel toe, afhankelijk van de smeerbaarheid van de vulling.
Verwarm de oven op 200° C. Vet een grote bakplaat goed in met boter of margarine. Bestuif hem dan met bloem.

Maak dan het deeg. Meng snel alle ingrediënten en kneed het tot een deeg, verdeel dit in vier ballen. Rol iedere deegbal met een deegroller plat tot een rechthoek van ca. 1/2 cm dik. Smeer de afgekoelde vulling over het deeg uit, laat aan de randen 2 cm vrij. Rol het in de lengte voorzichtig op. Vouw de uiteinden dicht. Leg de rollen met de lengtenaad naar beneden voorzichtig op de bakplaat.
Bekwast het deeg met het losgeklopte eigeel van het extra ei. Zodra het eigeel nét droog is, bekwast je het deeg met het losgeklopte eiwit. Zet de rollen nu 30 minuten buiten of in de koelkast om aan te drogen. (Zo ontstaat het gemarmerde effect van de beigli.)

Bekwast de rollen daarna in de keuken nogmaals met eiwit. Prik met een vork kleine gaatjes in het deeg. Doe dat over de hele bovenkanten en zijkanten. Dit is belangrijk omdat het deeg anders barst tijdens het bakken. Schuif de rollen meteen in de oven. Bak ze 25-30 minuten, of anders tot ze goudbruin zijn. Laat de ovendeur tijdens het bakken dicht. Haal de rollen na het bakken uit de oven en laat ze afkoelen. Bestrooi ze eventueel met poedersuiker en snijd ze daarna in plakken.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije