Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Worst in de winter, het Mangalica Festival

mhs3 acklMaandag 6 januari 2014 - De grote stukken vetspek liggen onder een laagje zoutkristallen er net zo wit bij als de sneeuw op straat. Het kan dan ook goed koud zijn als het eerste Hongaarse openluchtfestival van het jaar plaatsvindt in Boedapest. In het tweede weekend van februari wordt al weer voor de zevende keer het Mangalica Festival georganiseerd, maar of het dan net zo koud zal zijn als in eerdere jaren valt nog niet te voorspellen.


mhs2 abSinds een aantal jaren worden in het voorjaar en in de herfst in andere Hongaarse steden ook Mangalica Festivals gehouden die door dezelfde organisatie als die van het festival in Boedapest zijn opgezet. In die seizoenen is het natuurlijk een stuk minder koud buiten, maar juist de winter met sneeuw en ijs zorgt voor die, vergeef me de woorden, 'traditionele en authentieke' sfeer die zo past bij de varkensslacht, de hammen en worsten in de schouw en het spek op tafel. En laten we de dikke wollige vacht van het Mangalica varken, waarmee het de strenge winters kan verdragen, niet vergeten. Trek wel dikke kleren aan als je naar dit festival gaat, al is het maar voor een paar uurtjes. Zorg ook voor goede warme schoenen, want het bovenlijf kun je lang op temperatuur houden met de volop verkrijgbare glühwein en vele soorten pálinka, maar je voeten.... 

mhskt abOp een paar grotere vleesverwerkende bedrijven na, zoals Pick, Balatoni Hús en een van de allerbeste worstenmakerijen van het land Szilváshús, zijn het vooral de Mangalica-houders zelf die er met hun kramen vol ambachtelijk gemaakte worsten, stukken spek en hammen op het plein staan. De meesten van hen runnen een klein familiebedrijf en ze maken de producten op de eigen boerderij of samen met de plaatselijke slager in het dorp. Bij Zoltán Kövér uit Kaba is het altijd druk, zijn kraam lijkt wel helemaal opgebouwd te zijn uit salami en boerenworst en bij István Kocsis uit Tiszaeszlár is het ook vaak dringen geblazen. De vaste bezoekers van het festival weten inmiddels waar ze terecht kunnen voor kwaliteit. 

Behalve van producten van Mangalica varkens valt er ook te proeven van de kazen van een twintigtal kleine kaasmakerijen en langs de randen van het middenterrein staan de kramen met honing, jam en andere producten. Meer en meer opvulkramen met overbekende prullaria, potjes, pannetjes en zeepjes zijn er helaas in de laatste jaren ook bijgekomen, maar die laat je gewoon links liggen. En op zaterdagochtend is er een kookwedstrijd op straat. In weer en wind maken groepjes Hongaren boven gasbranders of houtvuurtjes hun Mangalica pörkölt in grote ketels.

Het Mangalica Festival is te bezoeken van vrijdag 7 t/m zondag 9 februari 2014 vanaf 09.00 tot 22.00 uur op het Szabadság tér in Boedapest. De entrée is gratis.

>>>> Mangalica Fesztivál, enkel Hongaarstalig
>>>> Facebook

>>>> Tekst & foto's: Tom de Smet

mhs4 ab

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije