• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Komende maand weer Furmint Február

ffkb1-abklVrijdag 10 januari 2014 - Al weer voor de vijfde maal staat in wijnland Hongarije de maand februari in het teken van de furmint. Om deze Hongaarse druif onder de aandacht van wijnliefhebbers te brengen, werd 'Furmint Február' in het leven geroepen. In het hele land vinden dan activiteiten plaats die dit druivenras als thema hebben. Hoogtepunt is de Grote Furmint Proeverij op donderdag 6 februari in het Landbouwkundig Museum in de Vajdahunyadvár in Boedapest.

Het is niet duidelijk waar de furmintdruif vandaan komt, mogelijk is dat de Balkan of Noord-Frankrijk. Omdat hij al sinds de dertiende eeuw in Hongarije te vinden is, wordt hij als een typisch Hongaarse druivensoort beschouwd en ook wel de trots van Hongarije genoemd. Hier wordt hij op 4.000 ha verbouwd, in de omringende landen komt hij op minder grote schaal voor. De belangrijkste furmintregio's zijn Tokaj en Somló, maar ook in enkele andere wijngebieden wordt er furmint verbouwd. In Tokaj maakt de furmint het leeuwendeel uit van de zoete Tokaji Aszú. De laatste jaren worden er ook prachtige droge wijnen van gemaakt, net als in Somló.

ffkb4-aIn Tokaj en Somló worden de mooiste furmintwijnen gemaakt. Waarom net hier? Dat heeft te maken met de eigenschappen van de druif. Furmint houdt van een bodem die rijk is aan mineralen. Bovendien moeten de wortels van de druivenstokken in deze twee regio's diep de grond in om aan hun voedingsstoffen te komen. Daar wordt een furmint alleen maar mooier van. Tel daarbij op dat je in een furmintwijn het beste de bodemeigenschappen terugproeft, en je kom vanzelf uit bij Tokaj en Somló als ideale furmintregio's. Wel smaakt een furmint uit Tokaj anders dan een uit Somló. Die uit Tokaj bevat meer restsuikers en extrakten. Daardoor is hij ook zachter dan die uit Somló. Furmint uit Somló moet over het algemeen belucht worden voor je hem drinkt.

ffkb2-aFurmint Február 2014 gaat overigens niet alleen over de Grote Proeverij. In het hele land, maar ook over de grenzen worden bijvoorbeeld in restaurants diners met wijnarrangementen gehouden. De wijnhandel biedt furmintwijnen en -pakketten aan tegen korting en er worden allerlei proeverijen en cursussen georganiseerd, die de druif als thema hebben. Maar de echte klapper van de maand is toch wel de Grote Furmint Proeverij, die dit jaar op donderdag 6 februari 2014 plaatsvindt. Het is dé gelegenheid bij uitstek om nader kennis te maken met deze wijn. Immers, vijftig wijnmakers schenken meer dan honderd van hun topfurmints. Behalve Tokaj en Somló zullen ook andere wijngebieden vertegenwoordigd zijn.

Wil je naar de Grote Furmint Proeverij? Je kunt dan in de voorverkoop een toegangskaartje kopen voor 7.900 forint. Ter plekke zijn kaartjes te koop voor 8.900 forint. Je krijgt vóór de proeverij een proefglas tegen een borg van 1.000 forint. Voor meer informatie of voor het bestellen van kaartjes kun je een mail sturen naar , dat kan ook Engelstalig. Een lijst met alle wijnmakers die er vertegenwoordigd zijn, is op Vinoport.hu te bekijken.

De proeverij vindt plaats op donderdag 6 februari 2014 van 16.00 tot 21.00 uur in het Landbouwkundig Museum in Boedapest.
Adres: Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Landbouwkundig Museum) - Városliget / Vajdahunyadvár, 1146 Budapest.

>>>> Door: Kati Bujdosó
>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig, op: Wijn uit Hongarije

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije