• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Slachtseizoen en vastentijd, het Mangalica Festival

mgfskover ab klVrijdag 18 januari 2013 - Het is niet voor niets dat het jaarlijkse Mangalica Festival in Boedapest in de maand februari wordt gehouden. Organisator Attila Végh organiseert dit festival, dat geheel in het teken staat van het Mangalica varken, juist in februari om de symbolische betekenis. Volgens de traditie loopt dan het slachtseizoen ten einde én staat de vastentijd voor de deur. Al zullen er maar weinig Hongaren zijn die vanaf carnaval tot aan de pasen om religieuze redenen vasten. Zo lang zonder vlees, dat trekken Hongaren niet.

mgvatt aVégh: 'Tot een paar jaar geleden waren er in Boedapest nog maar weinig Mangalica producten verkrijgbaar. Kleine en middelgrote varkenshouders die vaak zelf produceren, verkopen hun waren voornamelijk in hun eigen regio. En als je Mangalica vlees wilt eten moet je naar de duurdere restaurants of weten welke slagerijen dat verkopen.' Om de stadse burgers kennis te laten maken met dit bijzondere typisch Hongaarse varken en met de producten die ervan gemaakt worden, zette Végh samen met verschillende partners zoals de Landelijke Organisatie van Mangalica-houderijen in 2008 dit festival op. Het idee sloeg zo goed aan, ook omdat er in februari niet veel andere festivals plaatsvinden, dat de eerste locatie buiten in de Vajdahunyadvár voor de duizenden bezoekers al snel te klein werd. Sinds vorig jaar houden ze het daarom op het veel grotere Szabadság tér. Het succes van het festival bracht Végh ook nog op een ander idee. De bezoekers van het festival wilden namelijk wel vaker Mangalica producten eten, en niet alleen in februari. Eind 2011 opende Végh dus zijn eigen Mangalica winkel, de Húspatika, aan de Bartók Béla utca in Boedapest. Het aanbod stelt hij samen uit producten van verschillende producenten uit het hele land. (Inmiddels is de winkel er niet meer, redactie HV).

mgbr aHet Mangalica Festival 2013 is van vrijdag 8 t/m zondag 10 februari te bezoeken op het Szabadság tér. Dit plein ligt niet ver weg van het parlementsgebouw. De toegang is gratis. Naast tientallen kramen van tientallen kleine en grote producenten, wordt er gebakken en gebraden, valt er tegen de winterkoude goede pálinka te drinken en is er - fijn voor de niet vleesetende mens - een marktje met een twintigtal ambachtelijke kaasmakers te vinden.

Sinds een paar jaar worden nu ook in vier andere steden Mangalica Festivals gehouden, in Debrecen, Szeged, Skékesfehérvár en Szombathely. Die vinden daar natuurlijk niet in februari plaats, de varkensboeren kunnen niet overal tegelijkertijd zijn. 

>>>> Website Mangalica Festival, enkel in het Hongaars: Mangalica Fesztivál.hu

>>>> Tekst & foto's:  Tom de Smet

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije