• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Mangalica Festival, eerste weekend februari 2010

mangalicaWoensdag 6 januari 2010 - Hongaren weten echt rondom elk eetbaar of drinkbaar product wel een festival te verzinnen. Appeltjes, noten, worst, honing, wijn, pálinka, pörkölt of net geschoten wild: als er te eten en te drinken valt komen ze in actie. Het eerste gastronomische festival van het jaar is nu al een traditie, ondanks dat het nog een vrij jong festival is. In het eerste weekend van februari, na een maand van relatieve eetrust, stroomt het hof van de Vajdahunyadvár vol met duizenden mensen die opgelucht zijn dat er weer eens massaal te kanen valt.

 
Trots op hun traditionele nationale eetcultuur wordt hier het Mangalica varken bijna symbolisch vereerd als ware het het Gouden Kalf. Elk eetbaar deel van dit krulharige varken is peperduur, een aantal bedrijven verdient er ook goed geld aan. Het woord 'Mangalica' alleen al doet mensen het water in de mond lopen en er worden haast mythische eigenschappen aan het varken toegedicht vanwege de gezondheidswaarde van het vlees en dan vooral van het vet. Het vet bezit cholesterol verlagende eigenschappen en zou zelfs bescherming bieden tegen hart- en vaatzieken. Het wordt nog net niet toegepast in de vele Wellness centra voor een voedend en herstellende gezichtsmassage..., maar het is wachten op die uitvinding. Natuurlijk is er kaf onder het koren, niet alle producenten die beweren puur 100% Mangalica te gebruiken voor worst bijvoorbeeld, doen dat ook. Ook veel Mangalica varkens worden niet echt op die manier gehouden en afgemest zoals wel zou moeten. Het vlees is pas echt de naam Mangalica waard als het aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet, als het varken zoveel mogelijk buiten rond heeft mogen scharrelen, bepaalde voeding heeft gehad en raszuiver is volgens de stamboeken.

Het is vaak stampend druk op het festival, koud ook meestal. En reken erop dat alle waren zoals hammen en worsten niet goedkoop zijn. Prestige heeft zijn prijs. Maar de entrée is gratis!

>>>> Locatie:  Vajdahunyadvár, 1146 Budapest, Városliget
>>>> Datum:  Vrijdag 5 t/m zondag 7 februari 2010
>>>> Meer info:  Mangalica Fesztivál - Enkel Hongaarstalig

>>>> Door:  TdS

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije