Er waren niet alleen maar woordjes, ook de smaakpapillen deden mee!

Tom bezig met uitschenken - Foto: Jan van KuijkDonderdag 5 juni 2008 - Wie de presentatie van Tom de Smet over de (geschiedenis van) de Hongaarse eetcultuur niet heeft bijgewoond, heeft werkelijk wat gemist. Tom onderzoekt al vele jaren de Hongaarse eetcultuur en haar ontstaan. Als voormalig kok en banketbakker is hij daar prima voor geëquipeerd. Gedurende deze tocht komt hij de meest geweldige producten tegen die in Hongarije worden gemaakt. De aanwezigen konden niet alleen in woord en beeld kennis nemen van al dit lekkers, maar zowel de smaakpapillen als het reukorgaan mochten in volle glorie meedoen! Wat te denken van het snuiven aan een zakje gedroogd eekhoorntjesbrood, om er maar één te noemen.  

Het programma in het Museum voor Handel en Gastvrijheid was als een 'menu' van maar liefst 20 gangen ingedeeld. Iedere gang bevatte een ander deel van de culinaire producten die Hongarije voortbrengt en varieerde van mangalica-worst, via paprika, karper, wijnen naar kaas en heerlijke taartjes van Auguszt Cukrásda.

De vraag is steeds wel: hoe Hongaars is iets? Door de loop van de geschiedenis (Trianon) is Hongarije véél kleiner geworden en zijn grote delen van het ‘oude land' naar aangrenzende landen geschoven. Nu claimen de Slowaken, Slovenen of Roemenen vaak ook gerechten als typisch iets uit hun land. Niet zo vreemd vanuit de gedachte dat het ooit één was.

Iedereen was zeer aangenaam verrast om de hoge kwaliteit van Hongaarse producten, aangevuld met het historisch perspectief te mogen ervaren.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije