• Home
  • Overigen
  • Ingezonden

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Bij tankstations te weinig wisselgeld terug

mol-abWoensdag 16 februari 2011 - Vanuit Nederland reis ik voor mijn werk regelmatig met de auto op en neer naar Hongarije. In de afgelopen twee jaar is het mij overkomen dat als ik bij een MOL tankstation ga afrekenen, dat ik dan te weinig geld terug krijg als ik met bijvoorbeeld 20.000 forint betaal.

Langs de M1 tank ik meestal bij MOL vlak voor de Hongaars/Oostenrijkse grens. Hoewel ik een klein beetje Hongaars spreek en ook in het Hongaars de jongen of het meisje achter de kassa in het Hongaars begroet et cetera, hebben ze door dat ik geen Hongaar ben. Het is me nu één keer overkomen dat ik een paar duizend forint te weinig terug kreeg en één keer dat het Oostenrijkse autobahnvignet bewust 2x op de bon werd gezet, terwijl ik er maar één kreeg. De truuk zit er in dat ze veel verschillende soorten briefjes geld terug geven. Een bedrag van 8.000 forint wordt al gauw in een 8-tal biljetten variërend van 500, 1000 en 2000 forint betaald. Kennelijk bedoeld om het vertrouwen van 'veel papier' te wekken. Als ik het geld even snel natel voordat ik het in mijn portemonnee stop, en zie dat het te weinig is en daar wat over zeg, beginnen ze altijd een beetje ongemakkelijk te lachen. 'Oh, sorry, ik had het niet door, ik heb het niet goed geteld en zulke excuses' en dan geven ze me alsnog het juiste wisselgeld. Als ik het geld niet zou hebben nageteld, dan had ik zonder het te weten te weinig teruggekregen.

Van een paar Nederlanders heb ik gehoord dat het hen ook regelmatig is overkomen. Natuurlijk valt hier niet zomaar iets tegen te doen, maar ik zou wel iedereen willen aanraden het geld ter plekke na te tellen en de medewerkers het meteen te zeggen. Het gaat nooit om grote bedragen, maar ik vind het toch niet juist.

Met vriendelijke groet,

Klaas de Witte

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije