• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Hongaarse scholieren, een derde wil naar buitenland

egyetemista-aDonderdag 16 september 2010 - Een derde van de Hongaarse leerlingen aan de middelbare school heeft plannen om in de komende vijftien jaar in het buitenland te gaan wonen. Elke vijfde student aan een universiteit wil na het afstuderen naar een ander land vertrekken. Dit viel te lezen in dagblad 'Magyar Nemzet', naar aanleiding van het onderzoek dat door de Hongaarse Akademie voor Wetenschappen (MTA) is uitgevoerd.

Van de scholieren die deelnamen aan het onderzoek door MTA wil slechts 39% in eigen land blijven werken en wonen. Rond de 33% wil vertrekken, vooral vanwege studiedoeleinden en 31% heeft geen specifieke plannen. Van de deelnemers die willen vertrekken heeft een land binnen de Europese Unie de voorkeur. Bij de studenten aan uiniversiteiten liggen de verhoudingen heel anders. Daarvan wil juist 61% in Hongarije blijven en heeft slechts 19% plannen om naar het buitenland te gaan.

Volgens Erzsébet Novaky, hoofd van het team dat het onderzoek uitvoerde, zal een groot deel van de vertrekkers later weer terugkomen naar Hongarije. "Veel jong afgestudeerden raken teleurgesteld als zelfs met een diploma van een gerenommeerde universiteit zij in een ander land toch niet aan een goede baan komen. Om hun terugkeer naar Hongarije aan te moedigen zou de Hongaarse maatschappij opener moeten staan en diegenen met lef om te ondernemen en met een open houding voor veranderingen juist moeten ondersteunen".

Als het aan de regering Orbán ligt, is het niet zo zeker of Hongarije die studenten en scholieren op die manier gaat ondersteunen. De regering wil juist dat zoveel mogelijk jongeren in eigen land blijven. Niet enkel om het bevolkingscijfer op peil te houden, maar ook omdat er anders teveel talentvolle jongeren geen bijdrage leveren aan het land. Toch zouden ze juist die jongeren moeten stimuleren om te vertrekken op voorwaarde dat ze na hun studie of werk in het buitenland terugkeren, en de opgedane kennis en ervaring in zetten voor de Hongaarse samenleving en economie. Dat is ook momenteel het streven van de EU, zoveel mogelijk uitwisseling van studenten en scholieren tussen de onderlinge landen, om zo kennis en talenten met elkaar te delen en de landen gelijk op te laten gaan in hun ontwikkeling.

>>>>  TdS

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije