• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Hollandse tulpen in een Hongaarse kleuterschool

tokrt-aDonderdag 3 oktober 2013 - Al jaren liep de Hongaarse Melinda Márta Kovács met een plan in haar hoofd én een droom in haar hart, een eigen kleuterschool beginnen in Boedapest waar ze haar ideeën en pedagogische inzichten die ze in het gangbare Hongaarse onderwijs niet kon verwezenlijken wel tot uitvoer kon brengen. Begin september dit jaar was het dan zover en begroette ze de eerste kinderen in het pand in de heuvels van Óbuda. En op vrijdag 27 september werd de Tulipán Gyermekkert & Óvoda officieel geopend in aanwezigheid van de nieuwe Nederlandse Ambassadeur Gajus Scheltema.

to1-aWant Tulipán is namelijk niet alleen voor Hongaarse kinderen opgezet, ook Nederlandstalige kinderen zijn er van harte welkom. Zodra je de hal binnenstapt, krijg je ook meteen het gevoel in een vrolijk en gezellig Nederlands huis terecht gekomen te zijn. Bij de inrichting en het bepalen van de huisstijl heeft Melinda er samen met ontwerpster Mónika Csete tot in de kleinste details voor gezorgd dat haar liefde voor Nederland overal zichtbaar en voelbaar is. Melinda spreekt Nederlands, ze woonde en werkte in Nederland, ze heeft Nederlandse vrienden en in Tulipán wil ze Hongaarse kinderen in contact brengen met de Nederlandse cultuur.

to3-abToch is de voertaal bij Tulipán wel Hongaars, de kinderen moeten immers worden voorbereid op het Hongaarse basisonderwijs, maar er worden ook andere talen gesproken en komend jaar wil ze Nederlandstalige medewerkers aanwerven en er zijn plannen in de maak om Hongaarse studenten Nederlands in Tulipán mee te laten draaien. Haar grote wens is dat kinderen in de leeftijd van drie tot zes jaar van allerlei nationaliteiten samen in Tulipán kunnen komen spelen en leren. Als het aan Melinda ligt, en het gaat haar zeker lukken, dan groeit de nu nog jonge Tulipán uit tot een prachtige meertalige kleuterschool.

Meer informatie, Nederlandstalig, op: Tulipán Gyermekkert & Óvoda

Adres: 1037 Budapest, Remetehegyi út 183
E-mail:
Telefoon: +36 30 38 60 341

to2-a
 Rondom Tulipán ligt een grote tuin zodat de kinderen veel buiten kunnen spelen. Van links naar
 rechts: Wouter Wijker, Ambassadeur Gajus Scheltema, Melinda Márta Kovács, Ágnes Fehér-de Vette
 tokrt

 

 >>>> Tom de Smet

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije