• Home
  • Overigen
  • Onderwijs

Lonen onderwijzers stijgen verder


Woensdag 8 januari 2014 - In 2012 vonden er stevige onderhandelingen plaats tussen Hongaarse onderwijsbonden en de regering. Een van de resultaten was dat de staatssecretaris van onderwijs Rózsa Hoffmann beloofde dat de lonen voor onderwijzers per 1 januari 2013 rond de 30% zouden gaan stijgen. Die datum haalde ze niet, maar in september 2013 gingen de lonen dan toch omhoog. Rózsa Hoffmann kondigde begin deze week aan dat de lonen nog verder gaan stijgen.

Onderwijzers werden in Hongarije altijd al slecht betaald, het salaris is een van de allerlaagste binnen de OECD-landen. Mede door de enorme migratie van Hongaren naar het buitenland voor beter betaald werk, waaronder ook veel onderwijzend personeel, moest er een goed plan komen om hen vast te houden. Als onderdeel van het Onderwijs Carrièreplan dat Hoffmann in 2012 op tafel bracht, zouden volgens haar de lonen per januari 2013 al stijgen. Maar vanwege de grote bezuinigingen om het begrotingstekort voor 2013 onder de 3% te kunnen houden moest haar plan een tijdje in de ijskast. Volgens Hoffmann zal er tot januari 2016 ruim tweehonderd miljard forint worden uitgetrokken om ervoor te zorgen dat de salarissen, gerekend vanaf september vorig jaar, stapsgewijs uiteindelijk in 2017 met 60% gestegen zullen zijn.

>>>> Bron: diverse media

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije