• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

12 procent Hongaren wil verhuizen naar andere lid-staat

doos.jpgDinsdag 6 oktober 2009 - Volgens een onderzoek van een opiniebureau zou 12 procent van de Hongaren het liefst verhuizen naar een andere lidstaat van de Europese Unie. Voor het onderzoek, verricht door ECOSTAT Staats Onderzoek en Maatschappij Strategisch Instituut in mei en juni dit jaar, werden 8000 mensen ondervraagd. Een voordeel van de aansluiting bij de Europese Unie is volgens de meeste ondervraagden dat er betere kansen zijn om werk te vinden of om te gaan studeren. Slechts een kleine groep heeft plannen om van de mogelijkheden in het buitenland gebruik te maken.

12 procent van de ondervraagden zei bereid te zijn voor een langere of kortere tijd naar een ander EU-lidstaat te verhuizen. In het algemeen kan men stellen dat mannen mobieler zijn dan vrouwen, 16 procent is bereid om naar een ander land te verhuizen (bij vrouwen is dit deel slechts 9 procent). Naarmate de leeftijd vordert wordt de zin om in het buitenland te verblijven minder, het hoogste scoort met 32 procent de leeftijdgroep onder de dertig jaar. Meer dan gemiddeld mobiel zijn de dertigers met 15 procent verhuislustigen.

Het hoeft niet direct tot een braindrain te komen, het hoogst scoort namelijk de groep met een opleiding op een vakschool en middelbare schoolverlaters: 15 procent van deze groep zegt te willen verhuizen. Bij hen met een diploma van een hogere opleiding is dit 11 procent. Ook de situatie op de arbeidsmarkt speelt een markante rol. Scholieren blijken van alle ondervraagde groepen het meest mobiel: 42 procent. Onder werklozen is het aandeel dat naar het buitenland zou willen verhuizen 24 procent. Parallel met de welvaart groeit het aandeel mensen dat voor een tijd naar een andere lidstaat wil verhuizen.

Onder hen die naar het buitenland willen verhuizen zegt een groep van 40 procent dit voor een langere periode te willen doen, 28 procent zegt voor een periode van 2-3 jaar buiten Hongarije te willen wonen, 12 procent een half tot één jaar en 7 procent slechts voor een paar maanden.

Motivatie voor verhuizing is een verbetering van de levensstandaard: maar liefst 69 procent van de ondervraagden zegt meer te kunnen verdienen in het buitenland. En 64 procent zegt dat de levensstandaard daar hoger is. Om te gaan verhuizen geven vier op de tien personen als reden aan, dat de politieke en economische omstandigheden in Hongarije slecht zijn.

 

>>>>Bron:  MTI

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije