• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Tulpen in Pécs een dag eerder, 13 oktober!

tulpentegel.pngDinsdag 29 september 2009 - De voorbereidingen voor de feestelijke overhandiging van ons tulpencadeau aan de burgers van Pécs vorderen gestaag, Maar: gisteren liet de burgemeester, Zsolt Páva, weten, dat hij onverwacht niet in staat zal zijn op de eerder overeengekomen datum (14 oktober) namens de Pécsers de bollen in ontvangst te nemen. Daarom zal de ceremonie nu één dag eerder plaatsvinden: U wordt dus verwacht op dinsdag 13 oktober om 15.30 uur op het Séta tér in Pécs om getuige te zijn van de meest vrolijke tulpenbollen-overgave-ceremonie uit de hele Hongaarse geschiedenis ooit!

 


Meer van Simon Wintermans:

Dringende vraag: stuurt U a.u.b. dit bericht aan zoveel mogelijk Hongaarse Medelanders door, zodat niemand straks op de 14de voor niks naar Pécs gereisd komt!

Vervolgens: vandaag heb ik een lange bespreking gevoerd met de gemeente. Kosten noch moeite worden gespaard om van het evenement een succes te maken. Zo stelt men ons gratis een aantal echt fraaie houten huisjes ter beschikking om onze Nederlandse kunsten te vertonen, electriciteit is aanwezig. Een paard en wagen worden geregeld om de ambassadeur en de burgemeester het bollentransport naar het Séta Plein te laten uitvoeren. Ik hoop het schoolkoor van mijn dochters nog op tijd klaar te stomen om een gevoelig Nederlands volkslied in canon te laten zingen op het moment dat genoemde heren - in klompen - de eerste bollen poten, et cetera, et cetera. Het wordt een vrolijk spectakel, dit mag U niet missen! Mist U het toch, dan kunt U het later op de Duna TV alsnog bekijken, we krijgen namelijk nationale aandacht voor onze fleurige actie.

Dank zij een aantal positieve reacties heb ik tot nu toe vijf activiteiten die ons trotse nationale culturele erfgoed onder het Pécser publiek bekend gaan maken:
1. Erwtensoep
2. Poffertjes en boterkoek (én stroopwafels, op voorwaarde dat vóór 13 oktober de techniek van het bakken van die ondingen onder de knie is...)
3. Kaas
4. Nederlandse poppenhuizen (niet voor consumptie)
5. Verkoop van zwarte tulpenbollen (geheel los van ‘onze' tulpenbollen)

Ik zo erg blij zijn, wanneer er nog een paar extra Nederlandse eigenaardigheden gepresenteerd kunnen worden. Wie is er goed in saté, wie heeft er een authentiek schaalmodel van een windmolen en een ventilator, wie schildert er leuke bloemstillevens in de trant van de Haarlemse School...? Tompoezen?
Ook indien U werkelijk niets Hollands in de kast hebt liggen, dan nog doe ik een beroep op uw hulp: op de 13de heb ik zeker een paar extra handen nodig om de poffertjespan ingevet te houden. Wie meldt zich aan, liefst per omgaande, bij ondergetekende? Ik heb maar twee handen. De dank is groot.
Ik vertrouw dit laatste rondschrijven weer aan de cyberspace toe. Aan allen een vriendelijke groet vanuit een zonovergoten Pécs,

Simon Wintermans
72-331559
20-9258550

P.S.
Op de komende Stamtafel is er nog gelegenheid de plannen door te spreken: woensdag 7 oktober, vanaf 20 uur, in café Paulus, Ifjúsági út 6, Pécs (naast de bierbrouwerij).

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije