• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Radioluisteraars stappen niet over naar nieuwe stations

radio1.gifDonderdag 26 november 2009 - De nieuwe Hongaarse radiozenders Neo en Klassz worden door de luisteraars flink genegeerd. De twee nieuw opgestarte radiostations die in de plaats kwamen voor Danubius en Sláger zijn in de eerste week slecht beluisterd. De aanbesteding voor de twee frequenties werden door Klassz en Neo gewonnen in een met onfris politiek luchtje bezwangerde procedure. De affaire heeft in binnen- en buitenland voor grote beroering gezorgd, en de vraag of Hongarije een land is waar investeerders hun belangen veilig kunnen stellen, is mede door deze onverkwikkelijke affaire aan de orde gesteld.  

41% van de radioluisteraars, blijkt uit een peiling van marktonderzoekers NRC en Maximize, heeft niet de moeite genomen om ook maar één keer hun radio af te stellen op de nieuwe zenders. Een groot deel van hen is de oude zenders tot op het laatste moment trouw gebleven en is op zoek gegaan naar andere frequenties. Een ander deel is bij de oude zenders waar zij al naar luisterden zoals Kossuth, Petöfi en Juventus gebleven en is niet nieuwsgierig naar de nieuwe radiostations. Van de oude Sláger luisteraars is 6% op de frequentie gebleven. Zij luisteren nu naar Neo Rádió. Bij Klassz Rádió blijkt 16% van de voormalige Danubius luisteraars niet naar een andere zender te zijn overgestapt.

Uit al het tumult rond de verdeling van de frequenties lijkt Juventus Rádió als winnaar uit de bus te komen. 32% van de voormalige Danubius luisteraars en 28% van hen die Sláger rádió als favoriete zender aangaf, luistert nu naar Juventus. Aanzienlijke winst boeken ook Pet?fi en Rádió1.

Emmis Communications, het Amerikaanse moederbedrijf van Sláger Rádió heeft de officiële procedure voor de herverdeling van de radiofrequenties als "politiek corrupt" omschreven. CEO Smulyan maakte melding dat de twee radio stations benaderd waren door partijfunctionarissen van de MSZP en FIDESZ die dreigden de zendvergunningen in te laten trekken wanneer de bedrijven niet de controle over de stations aan hen zouden overdragen. Het bedrijf trekt zich terug uit Hongarije. László Majtényi, de afgetreden voorzitter van het staatsorgaan ORTT dat de frequenties verdeelt is niet alleen afgetreden uit protest voor de gang van zaken, maar heeft eergisteren ook een klacht ingediend bij het Hongaarse Openbaar Ministerie.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije