• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Danubius Rádió en Sláger Rádió moeten de lucht uit

danubius.jpgVrijdag 30 oktober 2009 - De tenders die waren uitgeschreven voor de enige twee landelijke beschikbare radio-frequenties via grondstations, zijn nu afgesloten. De Hongaarse Landelijke Raad voor Radio en Televisie (ORTT) heeft de winnaars bekend gemaakt: Klassz en Neo Rádió. Sláger Rádió en Danubius Rádió moeten na twaalf jaar de ether ruimen. Met tenders is het eenvoudig: diegene die het meeste biedt krijgt een frequentie. Er bestaat echter het vermoeden dat er binnen de ORTT, waarin afgevaardigden van parlementaire partijen zitting hebben, een politieke deal is gesloten.

De frequentie waarop Danubius uitzendt is toegewezen aan Advenio Zrt., een bedrijf met banden met politiek rechts en de frequentie van Sláger Rádió gaat naar Est Media Group waarvan bekend is dat deze nauw verbonden is met de Socialisten. Beide consortia hebben al lokale radiostations operationeel in Boedapest. Advenio heeft Lánchíd Rádió en Est bezit Rádiócafé 98,6. Vanaf 19 november zullen zij Klassz Rádió (Advenio-FM1) en Neo Rádió (Est) in de lucht brengen.

SlágerDanubius heeft nog geen officiële reactie gegeven, zij wachten op de terhandstelling van de beslissing van de Media-overheid. Sláger Rádió heeft laten weten de beslissing op alle mogelijke fronten aan te vechten. De voorzitter van de ORTT, László Majtényi, heeft in eerder stadium al laten weten dat de tenders van Advenio en Est uitgesloten dienden te worden, vanwege de irreële bedrijfsplannen die de bedrijven aan hun tender hadden gevoegd. Dit werd door de twee socialistische leden en één Fidesz en één KDNP lid van de Raad verworpen en zij stemden daarop unaniem voor de toewijzing van de frequenties aan Advenio en Est. De twee consortia boden een hogere prijs voor de frequenties dan Danubius en Sláger. Hun bod was meer dan de helft van de omzet van beide bedrijven, wat de voorzitter en experts irreëel vonden. Om een vergelijking te trekken, de huidige prijzen voor devfrequenties zijn voor Danubius en Sláger slechts 5% van hun omzet. De liberale SZDSZ eist een parlementaire onderzoekscommissie om de gang van zaken bij de aanbesteding te onderzoeken.

Er wordt niet verwacht dat er weer twee politieke "praat-stations" komen. De luisteraars zullen, als dit wel zou gebeuren, zich zeker afkeren van de stations en dat heeft gevolgen voor de inkomsten van beide radiostations. Het marktaandeel van Sláger en Danubius was respectievelijk 39,7% en 32,5% en dit willen de nieuwe stations natuurlijk ook bereiken.

Op 18 november om middernacht gaan de voor de luisteraars zo vertrouwde Danubius Rádió en Sláger Rádió uit de lucht. In principe starten dan Klassz en Neo.

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije